Home / AKTUELNO / PRAVO LICE KAPITALIZMA KOJE I NAS OČEKUJE: Deca u Kongu kopaju kobalt za Epl, Samsung i Soni! (FOTO)

PRAVO LICE KAPITALIZMA KOJE I NAS OČEKUJE: Deca u Kongu kopaju kobalt za Epl, Samsung i Soni! (FOTO)

dete

 Deca, među kojima su i sedmogodišnjaci, rade u rudnicima kobalta u Kongu, upozorila je međunarodna organizacija za ljudska prava Amensti Internešnl i pozvala kompanije da pojačaju kontrolu i zatraže dokaze da kobalt koji ugrađuju u svoje proizvode nije rezultat dečjeg rada i izrabljivanja.

Grupe i organizacije za ljudska prava optužile su velike kompanije Epl, Samsung i Soni da ne proveravaju dovoljno poreklo metala koji koriste u proizvodnji.

Kongo drži proizvodnju skoro polovine kobalta koji se koristi za litijum jonske baterije u mobilnim uređajima.

U rudnicima na jugu zemlje oko 40.000 dece radilo je u 2014. godini, a veliki broj dece angažovan je upravo na kopanju kobalta, piše u izveštaju koji se poziva na podatke UNICEF-a.

dete 1

„Provodio sam 24 sata u tunelima… morao sam i nuždu da vršim u tunelima… Moja hraniteljska majka je planirala da me pošalje u školu, ali moj hraniteljski otac je bio protiv, terao me je da radim u rudniku“, rekao je 14-godišnji Paul, siroče.

I odrasli i deca koji kopaju rudu „na crno“ rade to bez osnovne zaštitne opreme.

Najmanje 80 ilegalnih rudara u južnom Kongu umrlo je od septembra 2014. do decembra 2015, objavila je DPA.

Trgovci prodaju kobalt kompaniji Congo Dongfang Mining (CDM) koja je podružnica kineskog diva Huayou Cobalt, navodi Amnesti.

A group of children work at Bilbalé.

Dve kineske kompanije obrađuju rudu i takav kobalt prodaju za baterijske komponenete proizvođačima u Kini i Južnoj Koreji, a oni IT i automobilskoj industriji, uključujući Epl, Majkrosoft, Samsung, Soni, Dajmler i Folksvagen.

Demokratska Republika Kongo izuzetno je bogata rudama, ali je i pored toga jedna od najnerazvijenijih na svetu.

Rudno bogatstvo finansira oružane sukobe koji više od dvadeset godina potresaju zemlju, posebno u pokrajinama Severni i Južni Kivu koje su veliki proizvođači zlata, kositra, tungstena, koltana.

(N1 / Nova ekonomija)

Check Also

NAJAVIO NOVU PANDEMIJU: BIL GEJTS „PREDVIĐA“ ŠEST PROMENA U SVETU POSLE KORONE

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta i Fondacije Melinda i Bil Gejts, govori o šest ključnih promena …