Home / AKTUELNO / PREDIZBORNI SPOT u Rusiji uzdrmao internet: Jedni ga kritikuju zbog homofobije, dok drugi kažu da OTKRIVA PUTINOV NAJVEĆI STRAH! (VIDEO)

PREDIZBORNI SPOT u Rusiji uzdrmao internet: Jedni ga kritikuju zbog homofobije, dok drugi kažu da OTKRIVA PUTINOV NAJVEĆI STRAH! (VIDEO)

Vrhunska produkcija i kreativni scenario – serija viralnih videa pred predsedničke izbore u Rusijipoziva na glasanje. Analitičari kažu da se Vladimir Putin ne boji poraza već niske izlaznosti koja kvari sliku o širokoj podršci.

Sredovečni bračni par u spavaćoj sobi. Ona kaže da je navila sat da je probudi u devet ujutru. On: „Super, a sad ga isključi, sutra je nedelja.“ „Ali imamo posla, moramo da glasamo“, kaže ona. Muž odgovara, pre nego što zaspi: „Vidi ti nje, ona bi da glasa. Kao da bez tvog glasa neće uspeti.“

Zatim sanja neku vrstu ruske noćne more. Na vrata zvoni oficir koji zbunjenom mužu – čiju ulogu tumači poznati glumac – uručuje poziv za vojsku. „Ali ja imam 52 godine“, protestuje ovaj. „Novi predsednik je podigao granicu za obavezno služenje vojske na 60 godina“, kaže oficir. U njegovoj pratnji je jedan crnac te je poruka jasna: u zemlji koji vodi „novi predsednik“ i migranti smeju da služe vojsku, piše Dojče vele.

U kuhinji čovek zatiče veoma karikiranog homoseksualca. Prema novim zakonima, objašnjava mu žena, građani moraju da udome homoseksualce koji nemaju partnera.

Još se tu dešava horora i muž se budi iz neprijatnog sna: „Ustaj“, viče ženi i zove je da idu na izbore. „Inače će biti prekasno“.

Navalni zove na bojkot

Trominutni video je ovih dana viralna pojava na društvenim mrežama u Rusiji. Čuju se pohvale za kreativnost i kritike zbog homofobije.

Nejasno je isprva ko je autor videa, premda izgleda profesionalno urađen i sa jasnom porukom: idite na glasanje! Predsednički izbori su 18. marta, a jedna od briga u Moskvi je slaba izlaznost.

Na parlamentarnim izborima 2016. je izlaznost dramatično pala na 48 odsto. Pre svega je slabo interesovanje u milionskoj metropoli Moskvi gde je glasalo svega 35 odsto birača.

Kako predsednički izbori još manje obećavaju neizvesnost – pobeda Vladimira Putina kao da je zacrtana unapred – bi ovog marta moglo da bude još gore. Zato mnogi tumače da kampanja sa viralnim videom ima za cilj da podstakne izlaznost i doprinese ubedljivoj pobedi aktuelnog predsednika.

Osim toga je najpoznatije lice opozicije Aleksej Navalni (41) poziva na bojkot izbora. Navalni je hteo da se kandiduje, ali mu to nije dozvoljeno jer je u procesu za navodne zloupotrebe u jednom preduzeću osuđen na uslovnu kaznu zatvora. On tvrdi da je proces politički montiran.

Kritike na račun spota

Meduza, opozicioni veb sajt, optužio je tvorce ovog video snimka da pokušavaju da uplaše Ruse koristeći rasprostranjenu homofobiju i ksenofobiju.

Putinovi politički rivali na izbori su i Pavel Grudin iz komunističke partije, ali i Ksenija Sobčak, liberalna novinarka, koja podržava prava LGBT osoba.

Sobčakova je ova ovaj video nazvala „podsticajem na mržnju“ protiv pripadnika LGBT populacije.

– Po mom mišljenju možemo da se smejemo oko bilo čega. O Hitleru ali i o gejevima. Ali da izložimo LGBT osobe pretnjama u homofobičnoj zemlji, to već nije šala – rekla je ona.

Portparol Putinovog izbornog štaba nije odmah bio dostupan za komentare.

Ko je zaista odrastao?

Navalnijeve pristalice su pretežno mladi Rusi. Njihov kanal komunikacije su društvene mreže, ali su se pojavili i u „analognom“ svetu. Posebno mnogo mladih je bilo na uličnim protestima prošle godine. Moguće da su upravo ti mladi ciljna grupa za viralni video. Jer kod njih je izlaznost na izborima najmanja.

– Kremlj želi da motiviše ljude da glasaju ne zato što se plaši poraza – nema ko da im nanese poraz – već jer se plaši raskrinkavanja mita o širokoj podršci Putinu u slučaju niske izlaznosti – piše ruski analitičar Konstantin Egert.

Jedan drugi video koji se pojavio pokazuje mladu trudnu ženu koja u taksiju doživljava brzu i ludu vožnju. Ali ne žuri u porodilište nego – na biračko mesto.

Ili treći video, mladi par u izlivu nežnosti. Pre nego što postane konkretno, devojka pita mladića da li je punoletan. „Naravno, već sam odrastao.“

Ali kada mlada dama saznaje da njen partner nije išao da glasa, odlazi i kaže: „Nisi ti odrastao.“ Taj video ima stotine hiljada pregleda, a potpisuje ga produkcijska kuća ROSVIDEO u čije stalne mušterije spadaju Gazprom i ministarstva.

Pogledajte video:

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …