Home / AKTUELNO / PREGOVORI U LOZANI- VELIKI USPEH RUSIJE, VELIKI PORAZ SAD: Evo šta je dogovoreno u vezi Sirije..

PREGOVORI U LOZANI- VELIKI USPEH RUSIJE, VELIKI PORAZ SAD: Evo šta je dogovoreno u vezi Sirije..

lavrov-keri
Svi učesnici pregovora o mirovnom rešenju za sirijski konflikt u Lozani su se složili da Sirijci sami treba da odlučuju o svojoj budućnosti kroz inkluziju i dijalog, a zemlja treba da ostane cela i sekularna, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je saopštilo i da je za uspeh rusko-američkog sporazuma o primirju neophodno “odvojiti sirijsku umerenu opoziciju od Jabhat Fatah al-Šama (Nusra fronta) i terorističkih grupa ko su povezane sa njima”, prenosi Rojters.

“Istovremeno treba razumeti da vojne operacije protiv terorista Islamske države i Nusra Fronta moraju da se nastave”, stoji u saopštenju.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i regionalnih zemalja završili su sinoć pregovore o mirovnom rešenju za sirijski konflikt posle četiri sata, ali nije poznato da li je postignut napredak, prenele su agencije.

Da su razgovori završeni potvrdio je i neimenovani američki zvaničnik za AFP.

Ministri su napustili hotel Bo-Rivaž u Lozani, bez izjava.

Pored američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, u razgovorima su učestvovali ministri spoljnih poslova Jordana, Turske, Egipta, Katara, Irana, Iraka i Saudijske Arabije.

Ovaj sastanak je još jedan pokušaj da se iznađe diplomatsko rešenje za sirijski sukob, koji traje već više od pet godina, navodi Rojters.

(Tanjug)

Check Also

RUSIJA JE SPREMNA DA BUDE ZAŠTITNIK SRBIJI KAO ŠTO JE AMERIKA IZRAELU! OVO SE DEŠAVA..

Rusija je spremna da u odnosima sa Srbijom ide onoliko daleko koliko Beograd sme da …