Home / AKTUELNO / PREGOVORI U LOZANI- VELIKI USPEH RUSIJE, VELIKI PORAZ SAD: Evo šta je dogovoreno u vezi Sirije..

PREGOVORI U LOZANI- VELIKI USPEH RUSIJE, VELIKI PORAZ SAD: Evo šta je dogovoreno u vezi Sirije..

lavrov-keri
Svi učesnici pregovora o mirovnom rešenju za sirijski konflikt u Lozani su se složili da Sirijci sami treba da odlučuju o svojoj budućnosti kroz inkluziju i dijalog, a zemlja treba da ostane cela i sekularna, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je saopštilo i da je za uspeh rusko-američkog sporazuma o primirju neophodno “odvojiti sirijsku umerenu opoziciju od Jabhat Fatah al-Šama (Nusra fronta) i terorističkih grupa ko su povezane sa njima”, prenosi Rojters.

“Istovremeno treba razumeti da vojne operacije protiv terorista Islamske države i Nusra Fronta moraju da se nastave”, stoji u saopštenju.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i regionalnih zemalja završili su sinoć pregovore o mirovnom rešenju za sirijski konflikt posle četiri sata, ali nije poznato da li je postignut napredak, prenele su agencije.

Da su razgovori završeni potvrdio je i neimenovani američki zvaničnik za AFP.

Ministri su napustili hotel Bo-Rivaž u Lozani, bez izjava.

Pored američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, u razgovorima su učestvovali ministri spoljnih poslova Jordana, Turske, Egipta, Katara, Irana, Iraka i Saudijske Arabije.

Ovaj sastanak je još jedan pokušaj da se iznađe diplomatsko rešenje za sirijski sukob, koji traje već više od pet godina, navodi Rojters.

(Tanjug)

Check Also

ORIĆ: Nisam rekao ništa sporno, a rat će svakako početi pre nego što mnogi misle..

Nakon ratnohuškačkih izjava „da će do rata doći brže nego što smo ga očekivali“, koja …