Home / AKTUELNO / PREGRUPISAVANJE PRED UDAR: Potpuno neprimetno je došlo do prve vojne naredbe Trampa- Počelo premeštanje ratnih razarača..

PREGRUPISAVANJE PRED UDAR: Potpuno neprimetno je došlo do prve vojne naredbe Trampa- Počelo premeštanje ratnih razarača..

 brodovi-rat-okean

Razarač ratne mornarice SAD patrolira uz obalu Jemena kako bi zaštitio međunarodne pomorske puteve od Huti policije koje su u savezu sa Iranom, rekao je za Glas Amerike vojni zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima (a mnogi smatraju da je ovo praktično prva važna vojna naredba Donalda Trampa kao predsednika), razarač Ju-es-es Kol stigao je u petak u blizinu moreuza Bab al-Mandab kraj jugozapadnog Jemena kako bi izveo “operaciju prisustva” koja uključuje zadatke pratnje, u cilju zaštite brodova koji prolaze kroz moreuz.

On je rekao da Ju-es-es Kol obezbeđuje protivvazdušnu i odbranu protiv ciljeva na moru, što omogućava brodu da lakše dosegne potencijalne neprijateljske napadače, kao i da taj brod nije otvarao vatru na Jemen otkako je stigao.

Vojska SAD je imala plan premeštanja krstarice ili razarača u moreuz Bab al-Mandab, ali je satnica ubrzana nakon samoubilačkog napada Hutija na fregatu Saudijske Arabije u Crvenom moru u ponedeljak, kada su ubijena dva člana posade.

Dva broda amfibije – Ju-es-es Komstok i Ju-es-es Makin island stacionirana su u blizini, u zalivu Aden, navodi Glas Amerike.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …