Home / AKTUELNO / „Preko gasovoda Niš-Dimitrovgrad možemo doći do ruskog gasa!“

„Preko gasovoda Niš-Dimitrovgrad možemo doći do ruskog gasa!“

zorana-mihajlovic
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da na izgradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad radi ubrzano, te da on predstavlja mogućnost da se Srbija kasnije priključi TAP-u, odnosno na Grčku i kasnije možda i na gasovod koji grade Rusija i Turska.

Mihajlović je podvukla i da gasovod Niš-Dimitrovgrad nikada nije bio konkurencija Južnom toku.

– “Prethodno Ministarstvo energetike je već krenulo u razgovore, mora da se pripremi projektna dokumentacija , kao što znate, Evropska unija finansira deo sa bugarske strane i sa naše strane takođe mora da se nađe način kako će se to finansirati – rekla je Mihajlović Tanjugu.

Mihajlović, koja je i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture je podvukla da svaka država, ako želi da poveća svoju stabilnost i bezbednost, mora da razmišlja na nekoliko strana. “Mi iz Rusije dobijamo gas kroz pravac Rusija -– Ukrajina – –Mađarska – Srbija, imamo mogućnost za Niš – Dimitrovgrad, imali smo Južni tok, ako od toga ne bude ništa onda ćemo pokušati da se prikačmo na TAP da na taj način dobijamo drugi izvor, jer je to gas iz Azerbejdžana i drugi pravac gasa za Srbiju” – objasnila je ona.

Prema njenim rečima, najvažnije za Srbiju je da obezbedi stabilnost u bilo kojoj varijanti, da ima bilo koji drugi tok snabdevanja gasom, a sa druge strane to znači i nižu cenu gasa budući da je sada cena vrlo visoka zbog tranzitne takse kroz Mađarsku.

(Tanjug)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …