Home / AKTUELNO / PRETI GLOBALNA KATASTROFA: AKO SE NIVO MORA PODIGNE ZA SAMO NEKOLIKO METARA- 30% PLANETE ĆE BITI POPLAVLJENO!

PRETI GLOBALNA KATASTROFA: AKO SE NIVO MORA PODIGNE ZA SAMO NEKOLIKO METARA- 30% PLANETE ĆE BITI POPLAVLJENO!

„Ako čovečanstvo ne uloži ozbiljne napore da uspori globalno zagrevanje, za sto godina nivo Svetskog okeana može porasti za pet metara, što će dovesti do nove velike seobe naroda.“, rekao je klimatolog, vanredni profesor Agrotehnološke akademije Vladimir Rjabov .

Kako je objasnio naučnik, ako se nivo mora podigne za samo nekoliko metara, tada će oko 30 odsto teritorije planete biti poplavljeno.

„To će dovesti do potrebe za preseljenjem ogromnog broja ljudi, preseljenjem proizvodnje i preseljenjem stanova“, – upozorio je klimatolog.

On je naglasio da će, prema grubim procenama, do 2050. godine doći do značajnog porasta nivoa Svetskog okeana.

„A klimatske promene za samo nekoliko stepeni povlačiće takve globalne promene, na koje će se biti veoma teško prilagoditi“, nastavio je Rjabov.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Naučnik je primetio da se takva predviđanja možda neće ostvariti, ako zemlje sveta mogu smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte, i time usporiti globalno zagrevanje.

Naučnici redovno izdaju upozorenja o opasnostima globalnog zagrevanja. Kako bi obuzdali proces, 2015. godine više od 190 zemalja potpisalo je Pariski sporazum o klimi, čiji je cilj smanjenje emisija, preoblikovanje tehnologije i prilagođavanje klimatskim promenama.

U Rusiji se razvijaju i sprovode mere za smanjenje emisije ugljen -dioksida i zaštitu životne sredine. Tako je u novembru predsednik Putin naložio vladi da do 2030. godine obezbedi smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 70 odsto, u odnosu na nivo iz 1990. godine, i da stvori strategiju razvoja zemlje sa niskim emisijama gasova, sa efektom staklene bašte do 2050. godine.

(Webtribune.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …