Home / AKTUELNO / PREZENTACIJA „MILOŠA“ U VELIKOJ PLANI: Naša vojska i policija postaju neuporedivo modernije opremljeni! (VIDEO)

PREZENTACIJA „MILOŠA“ U VELIKOJ PLANI: Naša vojska i policija postaju neuporedivo modernije opremljeni! (VIDEO)

milos- vozilo
Višenamensko oklopno vozilo „Miloš“, namenjeno za izviđačka, patrolna i specijalna dejstva i zaštićeno od dejstava protivtenkovskih mina, sa pogonom na sva četiri točka. Novitet je artiljerijska raketa „Grad“, dometa 52 kilometra, u kalibru 122 milimetra.

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u fabrici namenske industrije u Velikoj Plani prezentaciji oklopnog vozila „Miloš“ i ocenio da uz to „Miloša“ i „Lazara“ za policiju i vojsku, kao i haubicama NORA za VS, naša vojska i policija postaju neuporedivo bolje i modernije opremljeni.

Vučić je primetio da je „Miloš“ moćno „4 puta 4“ oklopno vozilo, i dodao da će šest odmah dobiti policija, sa mitraljezom 12,7 mm za, verovatno, SAJ, a žandarmerija šest „Lazara 3“.

U Vojsku Srbije ide 12 „Lazara“ naoružanih topovima, kao i haubice NORA kalibra 155. mm. Kako je rekao, za 700 do 800 tih vozila imamo narudžine iz inostranstva, a ne možemo ni deset da proizvedemo.

Ponovio je da je vlada spremna da uloži 15, 20 miliona evra u novu liniju FAP-a, za oklopna vozila, ako pribojska fabrika može da garantuje njihovu proizvodnju.
– Namenska industrija je važna za srpsku ekonomiju i jedan je od kljucninh faktora brzog napretka nase ukupne privrede – rekao je premijer.

Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima pogona i prenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu veću od 14 tona.

„Miloš“ je opremljen sa pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem, ima balistički zaštićene osmatračke prozore, sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu, komandno-informacioni sistem i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

Na krovu oklopnog tela vozila ugrađeno je šest bacača dimnih kutija, kalibra 82 milimetara. Koncept vozila je takav da može da bude opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme.

U standarnoj verziji posadu „Miloša“ čini osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila i mogu da brzo da se iskrcaju ili ukrcaju kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata.

Četvoro članova posade u prednjem delu obezbeđen je ulazak i izlazak iz vozila kroz klasična bočna vrata.

Pogledajte video:


(Srbija Danas)

Check Also

I DALJE HAOS U BELORUSIJI: 40.000 „OBOJENIH“U SUKOBU SA POLICIJOM, TIHANOVSKA OBJAVILA GENERALNI ŠTRAJK

UČESNICI novog beloruskog `obojenog protesta`porazbijali su kamenicama i flašama prozore na zgradi glavne policijske uprave …