Home / AKTUELNO / PRIPREME ZA NOVI PROBLEM POSLE KOSOVA: U Skupštini Srbije sednica o AP Vojvodina po predlogu Nenada Čanka

PRIPREME ZA NOVI PROBLEM POSLE KOSOVA: U Skupštini Srbije sednica o AP Vojvodina po predlogu Nenada Čanka

Skupština Srbije počeće danas novu sednicu na čijem su dnevnom redu samo dve tačke koje se tiču AP Vojvodina, a koje su predložili poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka.

Poslanici dela opozicije okupljenih u Savezu za Srbiju koji bojkotuju parlament, rekli su ranije da toj sednici takođe neće prisustvovati, a pojedini su izrazili sumnju da je u pitanju dogovor između lidera LSV Nenada Čanka, predsednice skupštine Maje Gojković i predsednika države i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

To je rekla Aleksandra Jerkov iz DS koja je nedavno navela da je Čanak u parlament uputio predlog Zakona o finansiranju Vojvodine koji je identičan njenom, ali da se predlog DS nije našao na raspravi.

Čanak je na pitanje da objasni otkud baš njegov predlog da dođe u skupštinsku raspravu upitao novinare zašto bi on trebalo da se pravda i podsetio da je on više puta zahtevao da se raspravlja o finansiranju Vojvodine.

Primetivši da, kako je rekao, novinare traže tajnu vezu ili dogovor, Čanak je na insistiranje da pojasni zašto će se baš o predlogu LSV raspravljati rekao da je Maja Gojković kada je imala 14 godina prespavala u njegovoj jakni i da od tada postoji ta neraskidiva veza.

A u predloženom rešenju o finansiranju Vojvodine, navedeno je da budžet AP Vojvodina iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike Srbije, da je Republika Srbija dužna da pri svakom prenošenju ili poveravanju novih poslova Vojvodini obezbedi transferna sredstva.

Takođe, predlaže se osnivanje Poreske uprave Vojvodine kao deo poreskom sistema Srbije koja će obavljati naplatu i kontrolu javnih prihoda od 1. januara 2020.godine.

Pred poslanicima će se naći i Predlog rezolucije Narodne skupštine o Vojvodini, a u kojoj, između ostalog, piše da Vojvodina nikada ne sme biti svedena na položaj regiona kome će centralna vlast prenositi prava i dužnosti po nahođenju aktuelne političke većine.

Kaže se i da predstojeća promena ustava mora imati za cilj dogradnju pravne države i državnog uređenja na temelju iskustava savremenih demokratskih država, kako bi se vlast decentralizovala i kako bi Vojvodina ostvarila stvarnu autonomiju.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …