Home / AKTUELNO / Profesor i bivši diplomata Ivo Visković otkriva: Evo koja je skrivena poruka posete princa Čarlsa Srbiji..

Profesor i bivši diplomata Ivo Visković otkriva: Evo koja je skrivena poruka posete princa Čarlsa Srbiji..

500
Profesor i bivši diplomata Ivo Visković smatra da je poruka Britanije očigledna – Balkan kao bure baruta je poslednje što ikome treba

Cilj posete princa od Velsa Čarlsa jeste da se napravi balans u regionu i upravo je to i dokazao svojim govorom u parlamentu, smatra profesor Fakulteta političkih nauka i bivši diplomata Ivo Visković. U razgovoru za RTV, on ocenjuje i da je turnejom po regionu, Britanija želela da pošalje i poruku da se vraća na Balkan.

…Poruke princa Čarlsa regionu iz Beograda bile su jasne – prošlost je teška ali zemlje zapadnog Balkana ne treba da budu zarobljenici takve prošlosti. Profesor i bivši diplomata Ivo Visković smatra da je poruka Britanije očigledna – Balkan kao bure baruta je poslednje što ikome treba.

„Mene je najviše zaintrigiralo to što je Britanija očito izabrala nekoliko zemalja Zapadnog Balkana koje imaju međusobno, eventualno, nekakve neraščišćene odnose. Mislim da je glavna poruka da se pokaže da se Britanija vraća ponovo na Balkan jer je u jednom trenutku ona Balkan zapostavila. Ne malo, već malo više a drugi su se tu na neki način pojavili“, kaže Visković.

On smatra da, diplomatski gledano, poseta bilo koga iz kraljevske porodice ima značaja. Međutim, dodaje i da je ovo neka vrsta izvidnice te da ne bi iznenadilo da se uskoro u Srbiji pojavi britanski ministar spoljnih poslova ili premijer.

„Britanija ima jednu staru izreku da ‘kralj, kraljuje a Vlada, vlada’. I, s te strane, nije čudno što su naši zvaničnici rekli da bi voleli da princ prenese poruku britanskom premijeru da želimo njegovu posetu jer to su oni koji u Britaniji odlučuju“, objašnjava Visković.

Sagovornik RTV-a primećuje da su Čarlsovu posetu Srbije pratili i brojni negativni komentari uz ocenu da to nikako nije dobro.

(RTV)

Check Also

SNIMAK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: POGLEDAJTE ŠTA MONSTRUM RADI NA SAHRANI ĐOKIĆA (VIDEO)

Goran Džonić stajao je u pozadini. On je bio u blizini mrtvačkih kola dok je …