Home / AKTUELNO / „PROLEĆNA OLUJA“ TUTNJI NA RUSKIM VRATIMA: Devet hiljada NATO vojnika poslalo jasan signal Putinu! (VIDEO)

„PROLEĆNA OLUJA“ TUTNJI NA RUSKIM VRATIMA: Devet hiljada NATO vojnika poslalo jasan signal Putinu! (VIDEO)

amerika-vojska-vojnici-1

Veliki NATO međunarodni vojni manevar „Prolećna oluja 2017“ počeli su u Estoniji, uz učešće 9.000 vojnika, saopštio je danas estonski Generalštab.

– Danas je počela „Prolećna oluja“, po petnaesti put, uz učešće 9.000 vojnika iz Estonije i savezničkih zemalja – navodi se u saopštenju i dodaje da se vežbe završavaju 26. maja.

Saopšteno je i da se manevri izvode većinom na severnom i severozapadnom delu zemlje.

Prema saopštenju američke združene komande u Evropi, jedan od ciljeva ove vežbe je „razvijanje međusobne saradnje i efikasnosti sa kolegama iz zemalja NATO članica.

Sredinom februara, NATO je već održao vojne vežbe „PASSEX“ u Crnom moru, zajedno sa kolegama iz Kanade, Španije, Rumunije i Bugarske. Vežbe su za cilj imale „taktičko manevrisanje, odbranu od napada iz vazduha, odbijanje aismetričnih napada neprijatelja iznad vode, isporuku važnog tereta helikopterom i slične vežbe“, naveli su iz Alijanse.

Takođe u februaru, istočnidelovi Crnog more bili su poprište vojnih vežbi na čelu sa Rumunima, koje su nosile naziv „Morski štit“, a u kojima je učestvovalo 16 ratnih brodova i 10 aviona koji su za cilj imali uvežbavanje „odvraćanja ruske pretnje“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je, komentarišući učestale NATO vežbe na pragu ruske granice komentarisao da „Moskva pažljivo posmatra svaki korak tokom tih ratnih igara, i da je spremna na bilo kakve neželjene događaje“.

U jeku tih vežbi oglasio se i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je optužio NATO za mešanje u unutrašnje stvari Rusije i pokušaj provokacije i izazivanja konflikta.

– Upozoravam NATO alijansu da svojim vojnim manevrima predstavlja pretnju po globalnu bezbednost, a sve pod novoformiranim plaštom odbrane od navodne ruske pretnje – izjavio je ruski predsednik.

U vežbama učestvuje više od 800 britanskih i 300 francuskih vojnika. NJemačka je poslala 400 vojnika, a učestvuju i vojne snage iz Kanade, Finske, Gruzije, Letonije, Litvanije, Holandije, Poljske, Španije, Ukrajine i SAD, javio je „Sputnjik“.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …