Home / AKTUELNO / Pronađeni skeleti u centru Požarevca, tokom kopanja za sanaciju vodovodne mreže!

Pronađeni skeleti u centru Požarevca, tokom kopanja za sanaciju vodovodne mreže!

U centru Požarevca, kod Medicinske škole, pronađena dva groba sa tri skeleta za koje se pretpostavlja da su još iz doba Avara.

skelet- kostur

Skeleti su pronađeni slučajno, tokom kopanja za sanaciju vodovodne mreže. Radnici preduzeća “Vodovod i kanalizacija“ su u nedelju naišli na ljudske ostatke o čemu su odmah obavestili nadležne. Pošto je utvrđeno da kosti ne pripadaju osobi iz bliže prošlosti, angažovani su stručnjaci Narodnog muzeja Požarevac da preuzmu, kako se ispostavilo, značajno otkriće.

– Koleginica Teodora Branković i ja smo izašli na lice mesta i utvrdili da je pokojnik sahranjen pre urbanizacije Požarevca. Prvi zaključci naveli su nas da skelet, koji je pripadao mlađem muškarcu, smestimo u period posle Rimskog carstva, a pre 18. veka. Usled ustaljene procedure, ostatke je odnela policija, a kada nam ih posle svoje obrade vrate utvrdićemo da li je tu čak možda reč i o dva pokojnika koja su sahranjena zajedno. Drugi skelet, koji je pronađen u utorak, dao nam je daleko više informacija koje upućuju da je reč o uređenom groblju – izjavio je arheolog Dragan Jacanović.

Utvrđeno je da ova lokacija krije klasične nekropole, sahranjivanje “na redove“ i da su u pitanju hrišćanski grobovi jer su skeleti položeni u pravcu zapad-istok. U drugom pronađenom grobu bila je sahranjena mlađa ženska osoba starosti oko 30 godina što je utvrđeno pregledom zuba i vilice koji su bili u iznenađujuće očuvanom stanju. Pored nje su pronađeni i određeni predmeti od kojih su neki od opala.

– Predmeti koje smo pronašli, njihov sastav, kao i položaj grobova kazuju da je ovde vrlo verovatno reč o Avarima, odnosno avaroslovenskim grobovima iz 9. veka kakvi do sada nisu registrovani na teritoriji Srbije, južno od Save i Dunava – dodaje Jacanović.

kopanje- grad- srbija- vodovod

U Narodnom muzeju očekuju da će na ovoj trasi kopanja kanala pronaći još neki grob ali se ne nadaju otkrivanju veće količine predmeta jer se u tom periodu pokojnici nisu sahranjivali sa dragocenostima.

Naredne antropološke analize drugog skeleta koji se nalazi u muzeju utvrdiće pojedinosti koje će dati konačan odgovor na pitanje ko su bili pokojnici i u kom periodu su sahranjeni.

(Saša Stojadinović, Blic)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …