Home / AKTUELNO / PROTESTI U BEOGRADU- TRIFUNOVIĆ I KOJO POZIVAJU NA BLOKADU I POTPUNU NEPOSLUŠNOST!

PROTESTI U BEOGRADU- TRIFUNOVIĆ I KOJO POZIVAJU NA BLOKADU I POTPUNU NEPOSLUŠNOST!

Još jedna protestna šetnja „1 od 5 miliona“ krenula je večeras centralnim gradskim ulicama u Beogradu. Protestna kolona stigla je do RTS, gde su upalili baklje, a onda se obratio Branislav Trifunović.

– Dragi prijatelji probali smo da dođemo na sastanak, ali Dragan Bujošević i Nenad Lj. Stefanović nisu tu. Rekli su nam da moramo da pošaljemo pismo na prijavnicu i zakažemo sastanak. Molim vas da im sada damo bar jedan minut buke – rekao je on, na šta su okupljeni počeli da viču „ua“.

On je potom pročitao pismo profesora filozofskog fakulteta i pozvao okupljene da nastave šetnju.

Inače, skup je, kao i svake subote, počeo okupljanjem na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

„Srbija se budi“

Tu su se okupljenima obratili glumci Trifunović i Nikola Kojo.

– Verujte nam da nam je jedina želja da ovaj sistem promenimo. Ne nasedajte na spinove i ljude koji kažu ovako ili onako, želja nam je samo jedna, verujte – rekao je Trifunovć i nastavio:

– 105 profesora nam je dalo podršku, biće nas sve više, ovaj građanski protest će postati lavina koju niko neće moći da zaustavi, šeta sve više gradova, Srbija se budi.

Trifunović je naveo da je bilo reči o učešću opozicije u ovome, pa je, tim povodom, pročitao i pismo.

– Mi nemamo vođu, ne sledimo nikoga. 30 godina nas nazivaju izdajnicima i plaćenicima, ovo mora biti poslednji put, u suprotnom ova država neće postojati. Ovde smo zbog nas, ne zvog levice, ne zbog desnice. Sa ovog mesta, pozivam političare koji šetaju sa nama da poslušaju svoj narod, da ne biramo vlast nego službenike, hoćemo normalne ljude koji će da rade za ono za šta ih plaćamo – rekao je on i dodao:

 „Zaslužite naše poverenje“

– Hoćemo plan, da nam se predstavi jasan plan zdrave države kome će se političari prilagoditi. Potrudite se da zaslužite naše poverenje.

Glumac Nikola Kojo naveo je da je poslednji cilj protesta da istraju u svemu ovome, do, kako je rekao „blokada, do kordona, do neplaćanja svega, do potpune građanske neposlušnosti“.

– Cilj je da ubedimo političke partije da napuste institucije – dodao je Kojo. On je poručio predsedniku Aleksandru Vučiću da je “zaboravio da je naš službenik”.

– Mi te plaćamo. A ne plaćamo te da nas vređaš. Narod ovde, i po celoj Srbiji, rešio je da ti kaže da odes. Mi ćemo I tvojim glasačima, naravno živim, objasniti šta si uradio sa njihovim novcem – rekao je između ostalog Kojo I pozvao Vučića “da abdicira”.

Obojica su okupljenima poručili da ne gađaju RTS jajima.

– Ako ste poneli nešto da bacate, nemojte, to je sve naše – rekao je Trifunović.

Na čelu kolone večeras su članovi udruženja roditelja veruju da su im bebe ukradene u porodilištima.

Inače, danas se na društvenim mrežama razvila polemika oko najave da će zgrada RTS biti gađana jajima.

Naime, najava organizatorke protesta „Jedan od pet miliona“, koja je pozvala sugrađane da u večerašnju šetnju gradskim ulicama ponesu jaja jer „idemo na RTS“ izazvala je lavinu negativnih reakcija, a više o tome čitajte OVDE.

Podsetimo, građanski protesti počeli su 8. decembra, nekoliko dana nakon što je u Kruševcu napadnut lider Levice Srbije Borko Stefanović.

Lista zahteva

Organizatori protesta do sada su izneli nekoliko zahteva upućenih na adresu aktuelnih vlasti, među kojima su veća vidljivost protesta na RTS, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama, a među zahtevima su i pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Pre dve, tri subote, pridodat je i novi zahtev koji se odnosi na tri ostavke, odnosno smene, najpre ministra policije Nebojše Stefanovića, zatim direktora RTS Dragana Bujoševića i urednika RTS Nenada Lj. Stefanovića.

Organizatori su takođe preko društvene mreže Fejsbuk napisali i otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da predstavi plan za Kosovo i Metohiju, „ukoliko ga ima“.

Šetnja za Olivera

Učesnici ovog protesta obeležili su 16. januara i godišnjicu smrti Olivera Ivanovića šetnjom od platoa Filozofskog fakulteta do Hrama Svetog Save. Oni su u tišini prošetali centrom grada, noseći sveće.

Check Also

RUSKI „TERMINATOR“ UŠAO U DONBAS! (VIDEO)

Tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, pravi snimci sa lica mesta periodično se pojavljuju …