Home / AKTUELNO / PROTESTI U KENOŠI PONOVO SU ZAPALILI AMERIKU: TRAMPOV POTEZ MOGAO BI DA DOLIJE ULJE VATRU

PROTESTI U KENOŠI PONOVO SU ZAPALILI AMERIKU: TRAMPOV POTEZ MOGAO BI DA DOLIJE ULJE VATRU

U nedelju su porasli strahovi da će se zategnuta, ali mirna situacija koja je vladala u Kenoši tokom poslednja četiri dana i noći ponovo zapaliti posetom američkog predsednika Donalda Trampa, nakon što je beli policajac teško ranio Afroamerikanca Džejkoba Blejka pre nedelju dana u ovom gradu u Viskonsinu, piše “Gardijan”.

Policajac je u Blejka, 29-godišnjeg oca troje dece, upucao u leđa sedam puta, zbog čega je ostao paralizovan od struka nadole. Nakon toga usledili su protesti a potom i marševi, koji su se u utorak uveče prošle nedlje pretvorili u haos, kad se naoružani belac pojavio na ulicama uprkos policijskom času i počeo da puca po demonstrantima.

Tinejdžer Kajl Ritenhaus (17) snimljen je kako odlazi nakon pucnjave dok demonstranti bezuspešno pokušavaju da spasu žrtvu. Jedan čovek je pokušao da ga zaustavi, pa je pucao i u njega. Policija je prvo prošla pored Ritenhausa koji je držao ruke uvis i išao prema njima. Na kraju se predao u gradu iz kojeg je došao, Antioku u Ilinoisu, sledećeg dana.

Optužen je za ubistvo dve osobe i teško ranjavanje treće.

Od utorka uveče, demonstracije u Kenoši su bile relativno mirne, a u subotu je Blejkov otac Džejkob stariji poručio da se “neće zaustaviti”. On je poručio da u Americi postoje dvostruki aršini pravde i kritikovao policiju.

– Ko im je dao pravo da misle da je moj sin životinja? – upitao je on.

A onda je Tramp najavio da će posetiti Kenošu u utorak 1. septembra. Tramp je u petak rekao da snimak na kojem se vidi kako policija puca u Blejka “nije lep prizor”.

Njegov plan o poseti naišao je na kritike iz redova demokrata.

– Mislim da ova poseta ima jednu i samo jednu svrhu, a to je da unese nemir u situaciju – izjavila je juče kalifornijska demokratska kongresmenka Karen Bejs.

Ona je takođe ukazala da je „90 odsto protesta u Kenoši bilo mirno“.

Kako navodi “Gardijan”, Tramp se sve više pozicionira u svojoj izbornoj kampanji, fokusirajući se na gušenje protesta u zemlji, čak i ako to znači podbadanje njegovih pristalica koje su u subotu uveče ispaljivale suzavac na demonstrante u Portlandu, a u sukobu ultradesničarske organizacije i pripadnika pokreta “Crni životi su važni” poginuo je jedan pripadnik rasističke organizacije “Patriotska molitva”.

Tramp je “retvitovao” snimak incidenta u nedelju ujutro i napisao kratko i jednostavno: “Zakon i red” . Bejs smatra da će on “uraditi sve da omete zakon i red” kako bi osvojio reizbor sejanjem podela i straha.

Američki predsednik kritikovao je talas protesta protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma koji su zapalili SAD nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu 25. maja. Demokratski kandidat za predsednika Džozef Bajden i kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris detaljno su pričali sa porodicom poslednje žrtve policije, Džejkoba Blejka, te osudili pucnjavu.

Majls Tejlor, bivši šef osoblja nekadašnje sekretarke državne bezbednosti Kirstjen Nilsen i aktuelni savetnik anti-Tramp grupe Republikanska politička alijansa za integritet i reforme (popravak), takođe je zabrinut zbog planirane Trampove posete, iako smatra da ona može “ohladiti retoriku”.

– Moj problem je u tome što Tramp odlazi na ta mesta kako bi ispolitizovao stvari. Ako će otići da isporuči poruku ujedinjenja, to je u redu, ali skeptičan sam – rekao je Tejlor.

Nije poznato da li Tramp planira i susret sa Blejkovom porodicom, ukazuje “Gardijan”.

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …