Home / AKTUELNO / Proveo 18 godina nevin u zatvoru zbog SILOVANJA I UBISTVA, a onda je izašao i otkrio NEVEROVATNU ISTINU.. (VIDEO)

Proveo 18 godina nevin u zatvoru zbog SILOVANJA I UBISTVA, a onda je izašao i otkrio NEVEROVATNU ISTINU.. (VIDEO)

Tomaš Komenda, pogrešno osuđen zbog silovanja i ubistva 15-godišnje devojčice na jugozapadu Poljske 1997, oslobođen je nakon 18 godina zatvora, nakon što su roditelji ubijene tinejdžerke pokrenuli kampanju za njegovo oslobađanje.

Poljski sud je zaključio da Komenda nije mogao biti odgovoran za taj zločin, koji je šokirao javnost zemlje.

-Poslednjih 18 godina se pitam šta sam to pogrešno uradio da se moj život pretvorio u pakao – rekao je Komenda, dodajući da su ga tretirali “kao smeće”.

Komenda je istakao da sada ide na psihološke terapije, preneo je “Miror”.

Roditelji ubijene devojčice su izjavili da su posumnjali u Komendinu krivicu i zatražili od vlasti da preispitaju osudu. Oslobađajuća odluka suda zasnivala se na DNK dokazu predstavljenom tokom originalnog suđenja 2004, za koji je kasnije pokazano da nije pouzdan. Komenda je oslobođen zahvaljujući novim, naprednim forenzičkim tehnikama.

Pretres slučaja je takođe otkrio greške u prikupljanju dokaza, ali i Komendinog svedočanstva. Komenda je rekao da su ga tukli tokom ispitivanja i to toliko teško da bi “priznao ubistvo pape” da su mu to tražili. Njegov advokat je već najavio da će Komenda tražiti 2 miliona funti odštete za presudu i godine provedene u zatvoru.

Ministar pravde Zbignjev Ziobro, koji je lično naredio ponovno razmatranje slučaja, rekao je da oslobađanje Komende pokazuje da se greške pravosudnog sistema mogu ispraviti.

-Niko ne može Tomašu Komendi vratiti izgubljene godine, ali oslobađanje ipak vraća osećaj dostojanstva nevinom čoveku koji je pogrešno osuđen – rekao je Ziobro.

Pogledajte video:

(Blic)

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …