Home / AKTUELNO / PRVI DAN PRIMENE KOVID PROPUSNICA U HRVATSKOJ: HAOS, REDOVI I PROTESTI (VIDEO)

PRVI DAN PRIMENE KOVID PROPUSNICA U HRVATSKOJ: HAOS, REDOVI I PROTESTI (VIDEO)

Kovid potvrde od ponoći su zvanično u upotrebi u susednoj Hrvatskoj i neophodne su za ulazak u sve javne i državne institucije. Iako je ovaj postupak vlasti najavljen prošle nedelje, građani su svoje nezadovoljstvo rešili da iskažu na ulicama. Od ranog jutra počeli su protesti u nekoliko gradova Hrvatske, a najmasovniji su u Splitu i Zagrebu.

Od 6.30 jutros deo pripadnika policije i zaposlenih u zatvorskom sistemu izašli su na ulice i poručili da ne pristaju na testiranja, niti pokazivanje kovid potvrde kada dolaze na posao.

Demonstranti okupljeni u Splitu tvrde da je korišćenje ličnih podataka koji su navedeni u potvrdama kršenje privatnosti. Kako su rekli za portal Slobodna Dalmacija, nisu protivnici vakcinacije, ni testiranja, ali ne žele da vlasti koriste njihove podatke bez ovlašćenja.

Zbog uvođenja kovid potvrda kod punktova za vakcinaciju stvoreni su redovi, jer pojedini građani što pre žele da dođu do svoje potvrde, kako bi mogli nesmetano da se kreću.

Studenti koji su se okupili u Zagrebu isped Muzičke akademije nose transparente na kojima piše „Stop segregaciji“ i „Sloboda“.

U Zagrebu su osvanuli plakati protiv kovid potvrda, ali i korona mera.

Kako funkcionišu kovid potvrde

Od danas svi zaposleni u hrvatskim državnim i javnim ustanovama, među kojima su i škole, moraju da imaju potvrde ili će u suprotnom morati da se testiraju.

Zaposleni u državnim ustanovama moraju pre ulaska na radno mesto ovlašćenom licu da pokažu propusnicu kojom se dokazuje da je osoba ili vakcinisana ili da je preležala virus ili da ima negativan PCR test.

Isto pravilo važi i za sve one koji iz bilo kog razloga žele da uđu u ove ustanove.

“Zvaničnici, službenici i zaposleni obavezni su da EU-potvrdu ili odgovarajući dokaz predoče prilikom ulaska u prostorije, kao i da ih daju na uvid osobi koju poslodavac odredi”, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba Davor Božinović.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …