Home / AKTUELNO / Prvi pogled može da zavara ali EKSPERT ZA BEZBEDNOST otkrio ko stoji iza napada na ruski Sankt Peterburg…

Prvi pogled može da zavara ali EKSPERT ZA BEZBEDNOST otkrio ko stoji iza napada na ruski Sankt Peterburg…

Napad na petrogradski-peterburški metro je mnogim izvještačima i ad hok analitičarima bezbjednosti ponudio jednostavne i lake odgovore:
500Prvo, ko je izvršio napad? Klasika.

Bradata faca sa vrata napadnutog voza, sama za sebe daje odgovor. Čak i Fejsbuk, Tviter i druge društvene mreže otkrivaju nam radost Islamske države i samo je pitanje trenutka kada će neko, u ime ove vojno-političke organizacije, preuzeti „odgovornost“ i „zasluge“ za ovo djelo.

Drugo, zašto?

Pa Rusija u Siriji je donijela potpuni preokret u stanju na terenu i omogućila legalnoj i legitimnoj sirijskoj vladi da tok rata učini povoljnijim za sve one koji žele opstanak Sirije u koliko-toliko sekularnom i građanskom formatu – u skladu sa iskazanom i potvrđenom voljom svojih građana.

Treće, gdje? U najvećem gradu na sjeveru planete, gradu sa preko pet miliona stanovnika – drugom po veličini u Rusiji ali i gradu u kojem je taj dan, u Streljni, peterburškoj predsjedničkoj rezidenciji, državničke poslove obavljao predsjednik Vladimir Putin.

I mnoga druga pitanja imala su jednostavne i prihvatljive odgovore – teroristički akti u Rusiji dešavali su se i ranije.

Djelovanje radikalnih islamista na Kavkazu, ranije u Čečeniji a danas u Dagestanu i Ingušetiji – napadi na moskovske aerodrome, policijske stanice i civilne objekte, brojniji su bili u Rusiji, dok još Rusija nije ni pokušavala čak ni pomišljala da se vojno angažuje u Siriji.

Ruska Federacija je na sve terorističke akt, uvijek odgovarala institucionalnom primjenom vlastitog zakonodavstva.

Za razliku od Amerikanaca koji su medijskom agresivnošću nesposobnost vlastitih institucija i vlastitu odgovornost uvijek prikrivali prizemnim, patetičnim patriotizmom i antiislamskom histerijom.

Rusija to nikada nije radila – štitila je državu i istraživala terorizam kao kriminalni akt, ne dozvoljavajući sukobe među svojim građanima, sukobe na religijskoj osnovi.

Zato su, vrlo uspješno, vlada Ruske Federacije i predsjednik Putin gradili i čuvali partnerstvo i bratstvo Rusa i muslimana, u Kazahstanu sa Nur Sultanom Nazarbajevim, ali i u Čečeniji, pa čak i na tlu nekadašnje Gruzije, u Abhaziji, u kojoj su Rusi i Ruska Federacija branili muslimane od prozapadnih jastrebova, čiju politiku je simbolizovao Mikhail Sakašvili.

I na drugim mjestima, predsjednik Putin je uvijek isticao saradnju Rusa i muslimana na tlu Rusije ali i van nje.

Danas svoje najvažnije državne interese, zahvaljujući pomoći Rusije, štite dvije velike muslimanske zemlje: Iran i Turska, ali i mnoge manje, koje sada žele otvorenu i pouzdanu saradnju.

Zato ovaj teroristički akt nimalo nije slučajan a ni jednostavan.

Svakako, izvršilac može biti radikalni islamista i on to vjerovatno i jeste.

Ali ako su baš sve mačke u mraku crne, ne znači da to treba prihvatiti kao objektivnu činjenicu, nego da ih treba osvijetliti.

Nisu sve brade stvarne – neke su dio maske, neke su nalijepljene da bi simulirale jednostavne i neprijatelju mira tako potrebne odgovore.

Nisu svi islamisti isti, niti su svi pripadnici Islamske države.

Izreći ću i jednu smjelu misao za ovaj trenutak opšte insuficijencije informacija i činjenica: Ne vjerujem da Islamska država ima kapaciteta za ovu vrstu akcija koje ne predstavljaju njenu primarnu orijentaciju a još manje vjerujem, da su motivisani napadati Rusiju u trenutku kada vojska Sjedinjenih Američkih Država brutalno razara najveći i najvažniji grad za nju, Mosul, i vjerovatno drži u okruženju neke komandne potencijale, emire i šejhove ove monstruozne organizacije.

Naravno – oni bi to uradili ali, nisu sposobni niti opredjeljeni da težište sukoba izmještaju tako duboko u neprijateljsku teritoriju, nego su kao vojno-politička organizacija formulisali specifičnu doktrinu borbe u gradskim četvrtima i naseljima, gradeći na taj način specifičnu liniju fronta.

Al Kaida je druga priča: kao geopolitički partner zapadnih vlada (SAD, Velika Britanija i Izrael), jednostavnim organizovanjem ćelija među kojima ne postoji tako čvrsta koordinacija svoju borbu upravo vodi terorističkim akcijama u naseljenim mjestima – u dubini neprijateljske teritorije.

Ne bira mete i jednostavno i brutalno ubija po obdaništima, trgovima, pijacama, gradskom prevozu ali napada i brodove, avione i podzemne željeznice.

To je ona ista Al Kaida koja je pokrenula muslimane Kavkaza u neviđene zločine protiv svojih komšija i vlastite države.

Djelujući decenijama na izgradnji te labave organizacione forme i infrastrukture, Al Kaida je lojalnost svojih pripadnika gradila uvijek na osnovama saudijskog islamskog svetonazora – vehabizma, i specifičnog koncepta političkog radikalizma Muslimanskog bratstva.

Kruti dogmatski principi i politički ciljevi iz prošlog vijeka te bijes što osim mrtvih na njihovom putu nije bilo drugog rezultata, i danas pokreću ovu destruktivnu organizaciju u ovakve i slične terorističke akcije.

Te akcije su finansijski, logistički i obavještajno podržane ponekad i od Francuske ali najsnažnije od SAD, Velike Britanije i Izraela.

Pitanje jesu li oni mogli izvršiti ovakav teroristički napad daje jednostavan ali dvosmislen odgovor: jesu mogli ali vjerovatno nisu.

Jer, daleko je Sankt Peterburg od Centralne Azije a tumačiti jedan klasični teroristički akt ne znači ostati usidren pogledom i tehnikom na vratima onog vagona čija je slika, sa ružnim bradatim licem vjerovatnog ubice, obišla svijet podržavajući jednostavne analitičke konstrukcije.

Ne postoji samo uže mjesto izvršenja terorističkog akta nego i njegova šira dimenzija u prostoru – ona geopolitička. Nije napadnut samo jedan metro.

Sankt Peterburg je daleko od Kavkaza – od Dagestana i Ingušetije gotovo 3.000 kilometara, od Groznog preko 2.500 km. A daleko su i objektivni interesi da se Rusija kažnjava na svome krajnjem sjeveru, kada se ta poruka koja se šalje sa obale Nevskog zaliva i Baltičkog mora mogla jednako snažno poslati iz Moskve koja je duplo bliža a predsjednik Putin je češće u samoj Moskvi.

Ako iza ovoga stoji bilo koja organizacija sa Kavkaza onda te organizacije nisu samo zločinačke nego predstavljaju i organizacije lišene elementarnog razuma, koje okupljaju, gomilu budala nesposobnih da realizuju ijedan proklamovani politički cilj.

Ovaj teroristički čin je ipak sa pečatom zapadnih službi.

Nordijske zemlje kao i sama Finska predstavljaju danas vojnu bazu NATO pakta u kome zapadni stratezi ne planiraju samo veliki sukob nego i seriju incidenata i napada usmjerenih da izazovu nestabilnost Rusije i dovedu u pitanje svrsihodnost vojnog angažmana u Siriji.

Taj angažman smeta poraženoj američkoj politici koju simbolizuju Klintonovi i Obama, i on jasno detektuje geopolitičku nesposobnost američke vlade da upravlja složenim procesima koje je sama izazvala i pokrenula.

Zato je kod istrage ovog terorističkog akta veoma važno posmatrati taj aspekt.

On nije samo bezbjednosni nego i odbrambeni: ugrožavanje Rusije na njenim graničnim tačkama, davanje primjera da je to moguće i vrlo efektno, izazivanje psihoze i demoralisanje lokalnog stanovništva na granici a posebno sijanje sumnje u vjerodostojnost političke strategije vlastite vlade u sferi borbe protiv terorizma… i mnogo čega drugog, usmjereni su na slabljenje odbrambenih sposobnosti Rusije.

Odgovor na ovaj teroristički čin, po meni, nije u „društvenim odnosima“ i političkim a neostvarenim ambicijama pojedinih etničkih grupa, nego je primarno u odbrani države i prava – u njenoj sposobnosti da prepozna razliku između narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja sposobnosti države da se brani.

Rusija je napadnuta spolja i u ovoj istrazi moraju zajedno učestvovati vojne i bezbjednosne strukture, kako bi nedvosmisleno utvrdili sve aspekte ovog terorističkog čina i istovemeno pravilno odgovorili na njega u svim sferama.

Naravno da u to ja nimalo ne sumnjam: čak i pod pretpostavkom da u nekom kontejneru savjesni građani otkriju lične karte i pasoše nekog od izvršilaca ovog čina, mora se doći do onih stuktura i sistema koji su planski organizovali ubistvo nevinih ljudi, zbog vrlo sumnjivih geopolitičkih ciljeva.

Na ovaj tački se više ne brani samo Rusija nego i svjetski mir.

Samo je Rusija sposobna odgovoriti tom teškom zadatku i izazovu.

(Dževad Galijašević, Fond tsrateške kulture)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …