Home / AKTUELNO / PRVI SNIMCI ULASKA RUSKE VOJSKE U DONJECK I LUGANSK- PUTIN PRIZNAO REPUBLIKE (VIDEO)

PRVI SNIMCI ULASKA RUSKE VOJSKE U DONJECK I LUGANSK- PUTIN PRIZNAO REPUBLIKE (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je da Oružane snage Ruske Federacije obezbede održavanje mira u DNR-u i LNR-u, navodi se u ukazima objavljenim na portalu za pravne informacije.

Predsednik je naložio Ministarstvu odbrane da pošalje mirovne snage u Donbas, dok je Ministarstvu spoljnih poslova naložio da uspostavi diplomatske odnose i sa Donjeckom i sa Luganskom Narodnom Republikom.

„U vezi sa obraćanjem predsednika Luganske Narodne Republike Ministarstvu odbrane Ruske Federacije, pre zaključenja sporazuma iz stava 3. ovog ukaza, uvešće se Oružane snage Ruske Federacije na teritoriju Luganske Narodne Republike radi mirovne funkcije“, kaže se u stavu 4 ukaza o LNR.

Slična klauzula postoji i u ukazu za Donjecku Narodnu Republiku.

Mere stupaju na snagu odmah.

Pored toga, predsednik je zadužio Ministarstvo spoljnih poslova Rusije da održi razgovore sa rukovodstvom DNR-a i LNR-a o uspostavljanju diplomatskih odnosa, prijateljstva, saradnje i uzajamne pomoći.

Dekreti kojima se LNR i DNR priznaju kao suverene i nezavisne države objavljeni su večeras.

Ranije danas smo objavili da su ruske snage prešle granicu DNR-a i LNR-a.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski osudio je odluku Rusije da prizna dve republike Donbasa, nazivajući taj potez kršenjem suvereniteta njegove zemlje.

Govoreći jutros tokom televizijskog obraćanja, Zelenski je optužio Moskvu da podriva diplomatske napore za rešavanje borbi sa separatistima u Donbasu, rekavši da je odluka predsednika Vladimira Putina da prizna republike Donjecka i Luganska prekršila sporazume dogovorene u Minsku.

„Ukrajina nedvosmisleno kvalifikuje nedavne akcije Ruske Federacije kao narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države“, rekao je on.

„Svu odgovornost za posledice ovih odluka snosi političko rukovodstvo Rusije.“

Sinoć je ruski predsednik rekao da će njegova vlada „odmah“ priznati dve republike, stvorene nakon ukrajinskog prevrata na Evromajdanu 2014. i naredio ruskoj vojsci da uđe u novopriznate republike kao mirovna formacija.

Uprkos mesecima predviđanja navodne ruske invazije na Ukrajinu od strane zapadnih lidera, Zelenski je poručio građanima da „nema razloga da ne spavate večeras“.

„Možemo jasno razlikovati provokacije od ofanzive agresorskih trupa. Istina je na našoj strani. I nikada nećemo sakriti istinu od vas. Čim vidimo promenu situacije, čim vidimo porast rizika – sve ćete to znati“, rekao je Zelenski i dodao da „nema razloga za haotično delovanje“.

Potez Rusije su osudile SAD, generalni sekretar UN-a, NATO i Evropska unija, koja je odmah obećala da će uvesti sankcije.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …