Home / AKTUELNO / PUČ U VENECUELI: GVAIDO IZ VOJNE BAZE POZVAO NA “ZAVRŠNU FAZU RUŠENJA MADURA” (VIDEO)

PUČ U VENECUELI: GVAIDO IZ VOJNE BAZE POZVAO NA “ZAVRŠNU FAZU RUŠENJA MADURA” (VIDEO)

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido objavio je danas snimak iz vojne baze u blizini Karakasa u kojem je, okružen vojnicima u uniformama i u društvu jednog od opozicionih lidera Leopolda Lopeza, pozvao vojni ustanak. Ubrzo potom pojavile su se informacije da je vojska izašla na ulice, a portparol Madurove vlade potvrdio je da je puč u toku.

Američki predsednik Donald Tramp prati situaciju u Venecueli, saopšeno je iz Bele kuće.

– Predsednik je obavešten i mi pratimo kako se sitaucija odvija – saopštila je portparol Bele kuće Sara Sanders.

Venecuelanske bezbednosne snage ispalile su danas suzavac na lidera opozicije Huana Gvaida, kada se sa grupom ljudi u vojnim uniformama okupio ispred avio-baze u Karakasu, izjavio je svedok za Rojters.

Lider provladine ustavne skupštine Diosdado Kabelo je, nakon objavljivanja Gvaidovog video-snimka, pozvao pristalice predsednika Venecuele na demonstracije ispred predsedničke palate u Karakasu. On je rekao da opozicija nije uspela da zauzme avio-bazu u Karakasu i da je baza ostala pod punom kontrolom vlade, prenosi Rojters.

Vojska je zatvorila ceo kvart Karakasa u kojem se nalazi palata predsednička palata Miraflores.

U toku koje je sastanak Huana Gvaida sa vojnicima.

Ministar Venecuele za komunikacije Horhe Rodrigez je napisao na Tviteru da je u ovom trenutku u Venecueli u toku pokušaj državnog udara. On je dodao da venecuelanskim vlastima otpor pruža „mala grupa vojnika-izdajnika“.

Vladimir Padrino Lopez, ministar odbrane Veneceule, oglasio se na Tviteru povodom današnjih događaja u Karakasu i naveo da „nacionalne oružane snage ostaju čvrste u odbrani nacionalnog ustava i zakonitih organa zemlje“.

– Sve vojne jedinice raspoređene u osam integralnih regiona odbrane prijavljuju normalan rad u kasarnama i vojnim bazama, pod komandom svojih komandanata – naveo je on u jednom od tvitova.

Potvrđeno da je pokušaj puča u pitanju

Na snimcima koji stižu iz Karakasa vide se vojna vozila, kako se navodi Nacionalne garde odane Maduru, kako se kreću kroz prestonicu.

Prema poslednjim informacijama, na autoputu u blizini baze iz koje se Gvaido javio, vidi se dim i suzavac. Pojedini mediji navode da je reč o okršaju dela vojske koji je odan Maduru i dela vojske koji je prešao na stranu samoproglašenog predsednika Gvaida

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se pobunjeni deo vojske koji se pozicionira na autoputu Francisko Fajardo.

Edgar Zambrano, potpresednik Narodne skupštine u kojoj opozicija ima većinu, došao je u bazu „La Karlota“ u Karakasu da pruži podršku Huanu Gvauidu.

Gvaido je pozvao venecuelansku vojsku da ga podrži u prekidanju „uzurpacije“ koju vrši predsednik Nikolas Maduro. Kako je rekao u snimku, započeo je završnu fazu svog plana da smeni Madura.

– Nacionalne oružane snage donele su pravu odluku i računaju na podršku naroda Venecuele – dodao je Gvaido.

Snimak objavljen na njegovom Tviteru nalogu, prema rečima samog Gvaida, nastao je u avio-bazi „La Karlota“ u Karakasu.

Podsećamo, lider opozicije Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsednika Venecuele 23. januara ovde godine, nakon čega ga je veliki broj zemalja predvođenih SAD priznao kao predsednika. Od tada Gvaido je nekoliko puta pozivao na svrgavanje s vlasti Nikolasa Madura, najavljujući „operaciju Sloboda“. Vojska je do sada bila na strani Madura.

Check Also

ADVOKAT VLADIMIR GAJIĆ OTKRIO IMENA BATINAŠA: OVO SU POLICAJCI U CIVILU KOJI ŠUTIRAJU ČOVEKA NA ZEMLJI! (VIDEO)

– Kaže Vučić da su ovo dostojanstveni policajci: Crvena majca Predrag Jandrić, šef u odeljenju …