Home / AKTUELNO / PUTIN MENJA ČEPURINA, ŠALJE „DIPLOMATSKOG SPECIJALCA“- POSEBNO ĆE BITI ZADUŽEN ZA OVO!

PUTIN MENJA ČEPURINA, ŠALJE „DIPLOMATSKOG SPECIJALCA“- POSEBNO ĆE BITI ZADUŽEN ZA OVO!

Novi ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko stupa na dužnost u junu, kada tu funkciju napušta aktuelni ambasador Aleksandar Čepurin, piše „Blic“.

Prema pisanju tog lista koji se poziva na svoje diplomatske izvore, Čepurin će karijeru nastaviti u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Harčenko je bio ambasador Rusije u BiH od 2009. do 2014. godine, a važi za odličnog poznavaoca balkanskog regiona.

Bio je uz predstavnike SAD i EU u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije, a učestvovao je i u radu Saveta za implementaciju mira koji je pratio ispunjavanje Dejtonskog sporazuma.

Iz Moskve u Beograd dolazi sa pozicije šefa Četvrtog evropskog odeljenja u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Njegov dolazak može se protumačiti i kao teznja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu, naročito imajući u vidu dešavanja oko rešavanja pitanja Kosova, kaze izvor „Blica“.

Harčenka je ranije spominjao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ocenio da je „istaknut oštar, snažan diplomata“ kao i da je jedan od „ruskih diplomatskih specijalaca“.

Harčenko je poslednji put davao izjave koje se tiču Kosova početkom 2017. godine kada je rekao da je Rusija u kontaktu sa Beogradom zbog pogoršanja situacije sa Prištinom.

Mediji su i ranije navodili da Čepurina menja upravo Harčenko, a tada se za njega navodilo da je pravi „diplomatski specijalac“, kao i da do smene ambasadora i izbora njihovih zamenika dolazi zbog osetljivog trenutka rešavanja pitanja Kosova.

Check Also

DAVILI GA KOLENOM: DEMONSTRANTI U BEOGRADU SPASILI MLADIĆA, DOK SU GA HAPSILI “CIVILI”! (VIDEO)

Devojka koja je očigledno bila sa njim u društvu, vikala je „civilima“ da ga puste, …