Home / AKTUELNO / PUTIN ŠOKIRAO ZAPAD: DOMINACIJA AMERIKE JE GOTOVA- ZAVRŠAVAJTE SA SIRIJOM- IDEMO DALJE

PUTIN ŠOKIRAO ZAPAD: DOMINACIJA AMERIKE JE GOTOVA- ZAVRŠAVAJTE SA SIRIJOM- IDEMO DALJE

Na samitu u Biškeku u Kirgistanu, gde su se okupili predstavnici pola sveta, pored pitanja ekonomskog rata, rata u tehnološkoj sferi, i iranskog nuklearnog programa, otvorena je tema borbe protiv terorizma.

Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping sastali su se u petak sa liderima centralnoazijskih država, kao i Indijom i Pakistanom, kako bi razgovarali o regionalnim i globalnim pitanjima.

Usvojena je Biškečka deklaracija koja nastoji da naglasi potrebu borbe protiv “tri sile zla”, uključujući separatizam, terorizam i ekstremizam. Pored toga, zemlje rade na smanjenju „prekograničnog kriminala“ i „stvaranju multipolarnog, svetskog poretka“.

“Multipolarni, svetski poredak” ima za cilj da se bavi realnošću odbačenog globalnog vođstva SAD, nakon decenija u kojima su SAD bile hegemonistička, globalna supersila. Ako je sastanak SCO bilo koji pokazatelj, hegemonija SAD je stvar prošlosti. Pored Kine, Rusije, Indije i Pakistana, prisustvovale su i susedne zemlje Kirgistan, Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan. Pored toga, SCO-u su prisustvovali posmatrači iz Avganistana, Belorusije, Irana i Mongolije.

Ruski predsednik Vladimir Putin naglasio je da Rusija ima odlučujuću ulogu u borbi protiv terorizma u Siriji, pomažući legitimnu vladu u Damasku. Putin je istakao da je nakon nekoliko godina ruske intervencije, Damask vratio većinu sirijske teritorije pod svoju kontrolu. Predsednik Putin je dotakao i pokrajinu Idlib. On je istakao da je prioritetni zadatak uništenje ostataka terorista u pokrajini Idlib.

Putin je takođe istakao da je veoma važno povećati obim humanitarne pomoći Siriji, kako bi se privreda i životni uslovi zemlje što pre obnovili. Iz sličnih izjava poslednjih godina, Putin samo potvrđuje da neće biti prekretnice za planirani kurs u Siriji do potpune pobede nad regionalnim neprijateljima Sirijske Arapske Republike.

Webtribune.rs

Check Also

Dr KON NAJAVIO RIGOROZNE MERE: IMUNIZACIJA ĆE BITI OBAVEZNA, A SLEDI JOŠ JEDNA PROMENA..!

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i …