Home / AKTUELNO / PUTIN SRBIMA DAROVAO POKLON OD 150 MILIONA EVRA: Evo šta su za taj novac srpski oficiri izabrali u Rusiji..

PUTIN SRBIMA DAROVAO POKLON OD 150 MILIONA EVRA: Evo šta su za taj novac srpski oficiri izabrali u Rusiji..

Naši oficiri u jedinicama ruske vojske izabrali šest ‘migova 29’ koji su još u punoj borbenoj upotrebi. Avioni odmah posle remonta stižu u Srbiju i biće operativni najmanje do 2027. godine
vladimir-putin (2)
Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin poklonio je našoj zemlji šest aviona “mig 29”, koji na tržištu vrede čak 150 miliona evra, potvrđeno je u Vladi Srbije!

Iako su se u NATO medijima juče pojavile informacije da su ovi avioni ‘krševi’ i ‘vojni otpad’, za čiji remont Srbija mora da plati čak 300 miliona evra (pogledajte okvir), istina je sasvim drugačija!

Specijalni uslovi

Najpre, ‘migovi 29’ koji stižu u Srbiju su, uz odobrenje predsednika Putina i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, izabrani iz jedinica ruske vojske – u pitanju su, dakle, letelice u punoj borbenoj operativnoj upotrebi!

Drugo, Srbija će za remont ovih aviona platiti 20 miliona evra, što je znatno manje od tržišne cene koja iznosi oko 45 miliona evra!

Konačno, posle dopremanja šest ‘migova 29’ u Srbiju i njihovog ulaska u operativni sastav Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, naša zemlja će postati najjača sila u regionu, ali i šire. U tom trenutku, kažu stručnjaci, imaćemo moćnije ratno vazduhoplovstvo ne samo od zemalja bivše Jugoslavije već i od Bugarske i Austrije!

– Naši oficiri su na terenu u jedinicama ruske vojske izabrali pomenutih šest letelica koje su sada u operativnoj upotrebi, odnosno mogu bez problema da lete i obavljaju borbene zadatke. Čim se uradi njihov remont, koji košta sedam i po puta manje nego što avioni vrede, letelice će biti isporučene Srbiji.

Tada će naša zemlja imati najjaču avijaciju u regionu, i to u narednih deset godina, pošto će ‘migovi’ posle remonta biti operativni najmanje do 2027. godine! – objasnio nam je visoki funkcioner Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, za ovaj izuzetno povoljan vojni aranžman, osim ruskog šefa države, najzaslužniji je ministar odbrane Sergej Šojgu. Na njegovu intervenciju cena remonta ‘migova’ smanjena je za više od 50 odsto.

– Avioni su u Rusiji izabrani na osnovu precizne vojnotehničke dokumentacije. Reč je o odličnim borbenim letelicama. Praksa je uvek da se odradi remont pre kupovine, a taj remont Srbija će platiti 20 miliona evra. Nekome se to može učiniti mnogo, ali puna cena remonta je 45 miliona.

Na ličnu intervenciju ministra Šojgua ona je smanjena na 20 miliona, što maltene pokriva samo cene delova i opreme koja treba da bude ugrađena… – prenosi Informerov izvor i naglašava da samo zlonamerni ili glupi ljudi mogu da kažu da ovaj aranžman nije povoljan za državu Srbiju.

– Sve ono loše što razni mediji objavljuju o ovom poslu jeste čista neistina i propaganda zapadnih centara moći kojima ne odgovara Srbija sa jakom vojskom i njena dobra saradnja sa Moskvom… – ističe naš sagovornik.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski potvrđuje naše informacije i naglašava da su avioni pažljivo birani i da su operativno ispravni.

– Tim aparatima treba mali remont da bi im se trajanje produžilo na još deset godina. Kad bismo ih kupovali kao polovne, koštali bi ukupno oko 150 miliona dolara. A ovako nas koštaju oko 20 miliona dolara i trajaće narednih deset godina.

Ovaj aranžman je više nego povoljan za Srbiju, svako ko kaže drugačije taj laže – naglašava Lazanski i napominje da je u srpskoj javnosti mnogo onih koji žarko žele da nabavku ‘migova’ na silu prikažu kao loš posao štetan po državu.

– Pre neki dan su me zvali s jedne televizije da pitaju šta mislim o ovom aranžmanu, ja sam im rekao isto što i vama, a oni su objavili da nam Rusi šalju ‘vojni otpad’!?! Njima očigledno nije stalo do istine – objašnjava Lazanski.

Ministar Đorđević: Avioni nisu “otpad”

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da nije reč ni o kakvom vojnom otpadu.

– To su avioni u upotrebi i moći će da se koriste još najmanje 10 godina. Takođe, sa Rusima će biti formiran Regionalni centar za remont helikoptera Mi-8 i Mi-17.

Kad je u pitanju nabavka helikoptera, sledeće godine bi trebalo da dođe i do realizacije nabavke dva nemačka helikoptera. U pitanju je poklon.

Pregovaramo da dobijemo najviše moguće, da to bude dovoljan broj i za nas i za MUP – istakao je Đorđević, dodajući da će srpska vojska dobiti više od 30 američkih “hamera” i da će vojni budžet iznositi oko pola milijarde evra.

Šojgu smanjio cenu

Prvobitna cena remonta šest ‘migova 29’ bila je 45 miliona evra, ali ju je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu smanjio na 20 miliona, što maltene pokriva samo troškove delova

O čemu se još pregovara

* raketni sistem ‘buk M2’
* 30 tenkova T-72
* dva transportna aviona AN-26
* 30 oklopno-izviđačkih vozila BRD-M2
* četiri helikoptera Mi-24V
* PVO sistem ‘tor’
* PVO sistem ‘tunguska’
* Protivtenkovski raketni sistem ‘kornet’
* Mobilni raketni sistem ‘točka’

(Informer)

Check Also

UDARNO! SPECIJALCI ROSU SA OKLOPNJACIMA KRENULI NA SRBE? (VIDEO)

Nove jedinice tzv. ROSU krenule su večeras ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje. Oklopna vozila …