Home / AKTUELNO / RASPISIVANJE IZBORA KAO IZGOVOR ZA ZAUZIMANJE SEVERA KOSOVA

RASPISIVANJE IZBORA KAO IZGOVOR ZA ZAUZIMANJE SEVERA KOSOVA

Raspisivanjem izbora za predsednike u četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom 19. maja privremene kosovske institucije pokušavaju da destabilizuju političke predstavnike Srba.

Ukoliko Srpska lista, za koju je na poslednjim izborima glasalo oko 90 odsto Srba, bojkotuje izbore u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, predsednici ove četiri opštine najverovatnije će biti Albanci. U tom slučaju postoji opasnost da krene spirala protesta i nasilja, što bi, kako saznaje „Politika”, moglo da dovede do intervencije policije Rosu na severu pokrajine, za šta bi Priština optužila lokalne Srbe i Beograd.

Policijsku intervenciju na severu Kosova Priština bi iskoristila i da zauzme „Trepču”, kao i sve administrativne prelaze i da sve ono što su poslednjih nedelja kosovski specijalci vežbali u Severnoj Makedoniji primene na terenu. Predsednici četiri opštine na severu Kosova iz redova Srpske liste u novembru su podneli ostavke nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na srpske proizvode.

Eventualni bojkot majskih izbora Hašim Tači i Ramuš Haradinaj bi iskoristili da optuže Beograd da krši Briselski sporazum.

Na taj način Priština bi uz pomoć sponzora kosovske nezavisnosti mogla da za zastoj u Briselskom dijalogu optuži Beograd, dok bi takse od 100 odsto i prištinska platforma koja onemogućava nastavak dijaloga bile gurnute pod tepih. Iako su zvanično „oštro suprotstavljeni”, Tači i Haradinaj su se lako dogovorili da izbori u četiri opštine moraju da budu održani 19. maja. Tako je Haradinaj u ponedeljak pozvao građane četiri opštine da izađu na izbore i glasaju za kandidate koji će raditi u interesu građana.

Ova odluka navodno je iznenadila kosovsku Centralnu izbornu komisiju, čija je predsednica Valdete Daka rekla da je odluka doneta bez konsultacija sa CIK. „Rokovi za izborna okupljanja počinju 13. maja i završavaju 17. maja. Rok za prijavu političkih subjekata počinje 8. aprila i završava se 19. aprila. Aplikacija političkih subjekata počinje 9. aprila i završava se 18. aprila”, rekla je Daka.

Da li će Srpska lista učestvovati na izborima zavisi od današnjeg sastanka predstavnika Srba sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji će biti održan u 12 sati. Iz Srpske liste juče je kratko saopšteno da će nastaviti da se bore za interes srpskog naroda na Kosovu. Potpredsednik Srpske liste Igor Simić za „Politiku” kaže da će Srpska lista nastaviti da se bori za interese našeg naroda u pokrajini uz saradnju sa predsednikom Vučićem. Odbacuje kao netačne Tačijeve priče da je datum lokalnih izbora dogovoren sa političkim predstavnicima Srba.

„Albancima smeta srpsko jedinstvo na Kosmetu i sada Priština preko ’svojih’ Srba pokušava da nas razjedini, ali neće uspeti. Raspisani izbori u četiri opštine su provokacija Prištine, ali na to smo od Prištine navikli. Od privremenih kosovskih institucija može sve da se očekuje”, navodi Simić.

Na pitanje da li će Srpska lista ipak izaći na majske izbore, Simić kaže da će danas, posle razgovora sa predsednikom Vučićem, biti poznato i da su Srbi uvek donosili prave odluke. Dodaje da će se, dok predstavnici Srpske liste budu razgovarali s predsednikom Vučićem, Priština istovremeno konsultovati sa onima koji ap„solutno ne predstavljaju Srbe na KiM”.

„Tako da ćemo imati situaciju da i oni iz centra Beograda i oni milioneri čekaju odluku predstavnika Srpske liste po ovom pitanju, kako ne bi nakon toga doneli svoju odluku. Šta god da odlučimo oni će odlučiti suprotno i za to napasti predstavnike Srpske liste. Ukoliko, recimo, odlučimo da ne učestvujemo na izborima, oni će nas napasti da ne želimo da preuzmemo odgovornost. Ukoliko se, pak, odlučimo da idemo na izbore, opet će nas napadati”, kazao je Simić.

Ni ostale političke partije Srba u pokrajini još ne znaju da li će imati kandidate za predsednike opština. Predsednica GI SDP Ksenija Božović kaže da je iznenađena odlukom kosovskog predsednika da raspiše izbore i da čekaju današnji sastanak političkih predstavnika Srba i predsednika Vučića. „SDP kompletno prati situaciju, održaćemo sastanak sa svojim članovima, razmotrićemo dobro situaciju, videćemo kako ljudi razmišljaju, porazgovaraćemo sa građanima, jer je ovo i za njih nešto novo”, objašnjava Božovićeva za Kossev.

Politički analitičar Dušan Janjić za naš list kaže da je odluka o raspisivanju izbora za predsednike četiri opštine na severu Kosova osmišljen politički potez i u ovom trenutku teško je predvideti kako će se stvari odvijati. „Ako bi Beograd pozvao na bojkot, to bi gotovo izvesno okrenulo međunarodnu zajednicu, pre svega Ameriku i Zapad, na Beograd i lokalne Srbe. Optužili bi ih da su prekršili Briselski sporazum, koji predviđa političku aktivnost Srba u kosovskim institucijama”, navodi Janjić. Druga opcija, prema njegovim rečima, jeste odugovlačenje celog procesa i odlaganje izbora, što bi moglo da unese dodatnu nestabilnost i nervozu među Srbe na severu Kosova.

Vučić: Niko od stvarnih predstavnika našeg naroda nije konsultovan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas imati duge razgovore sa predstavnicima Srba sa KiM, nakon čega očekuje donošenje odluke u vezi sa izborima raspisanim u četiri opštine na severu pokrajine, o čemu, kaže, već ima neke ideje. Vučić je u izjavi novinarima u Mostaru, na pitanje da prokomentariše odluku Prištine o raspisivanju izbora, rekao da želi o tome najpre da razgovara sa predstavnicima Srba sa Kosmeta.

„Imaćemo duge razgovore sa stvarnim predstavnicima Srba, koji predstavljaju narod, a ne samo sebe. Očekujem da sa njima donesemo odluke. Imam određene ideje”, ukazao je predsednik koji je kazao da niko od stvarnih predstavnika Srba nije konsultovan za to kada i na koji način da budu raspisani izbori. Rekao je da razume koje su ideje Prištine, i dodao da su Srbi na KiM do sada uspeli da sačuvaju svoja ognjišta i uvek bili uz svoju državu, te da ne treba sumnjati da će oni doneti odluku, kao i da je siguran da će želeti da čuju mišljenje Srbije.

Vučić je kazao da očekuje da će mnogi pokušati da utiču na Srbiju da odustane od zahteva da takse budu ukinute kao preduslov za nastavak dijaloga, kao što je, kako je dodao, postalo potpuno normalno da ZSO ne bude formirana, da hapse Marka Đurića kada im padne na pamet i kao što je izrada platforme protiv dijaloga. Mnogi zapadni predstavnici, istakao je Vučić, kažu da je ta platforma samo „ulaz”, a ne i krajnji rezultat, ali ističe da, kada se pročita, nema o čemu da se razgovara.

Pretnja „metkom” predsedniku Srbije i funkcionerima Srpske liste

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić objavio je na svom fejsbuk profilu da su poslednji incidenti uznemirili Srbe na KiM, a na to je izvesni Dragan Kostić reagovao objavom da predstavnici Srba u Haradinajevoj vladi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaslužuju sa„mo po metak u čelo”. Iz Srpske liste poručuju da od nadležnih organa očekuju da procesuiraju sve koji upućuju ovakve pretnje.

(Politika.rs)

Check Also

OD JUČE SRBIJA VIŠE NIJE ISTA- POGLEDAJTE ŠTA KAŽE POLJOPRIVREDNIK ZAŠTO JE DOŠAO (VIDEO)

Jučerašnji dan utorak 7.7.2020 verovatno će ući u istoriju Srbije, sve na to liči. Do …