Home / AKTUELNO / RASPLAMSAVA SE TRGOVINSKI RAT: EU uvodi carine na američku robu u vrednosti 2,8 milijardi evra!

RASPLAMSAVA SE TRGOVINSKI RAT: EU uvodi carine na američku robu u vrednosti 2,8 milijardi evra!

Evropska unija počinje da naplaćuje uvozne carine od 25 odsto na širok spektar američkih proizvoda, nakon što je zvanični Vašington početkom juna uveo tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, saopštila je danas Evropska komisija.

EK je zvanično usvojila zakon kojim se uvode carine na uvoz američke robe u vrednosti od 2,8 milijardi evra, prenosi agencija Rojters.

Na „crnoj listi“ EU naći će se, između ostalog, čelik, aluminijum, ali i proizvodi sa farmi kao što su kukuruz i kikiriki.

Dalje, njima će biti obuhvaćeni i burbon, farmerke i motocikli.

Taj potez EU potvrđuje spor koji bi mogao da se eskalira u pravi trgovinski rat, naročito ako predsednik SAD Donald Tramp sprovede u delo pretnju da će kazniti evropske automobilske kompanije.

„Ne želimo da budemo u toj poziciji“, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem u saopštenju, dodajući da je „jednostrana i neopravdana“ odluka SAD ostavila EU bez izbora.

Ona je proglasila odgovor EU proporcionalnim i u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i rekla da će od tog odgovora odustati ako Vašington ukloni svoje tarife na metal.

(Tanjug)

Check Also

DOBRE VESTI! STIŽE NOVA POMOĆ OD DRŽAVE! OVAJ PUT ZA PENZIONERE, RADNIKE, ALI I OSTALE GRAĐANE, EVO I NA ŠTA BI MOGLI DA RAČUNAJU

Početak masovne vakcinacije u Srbiji doneo je određenu dozu optimizma i nadu da bi pandemija …