Home / AKTUELNO / REFERENDUM U MAKEDONIJI: Katastrofalan poraz…

REFERENDUM U MAKEDONIJI: Katastrofalan poraz…

Na referendumu Makedoniji o imenu države do 13 h izašlo je 16 odsto glasača, saopštila je Državna izborna komisija (DIK).

Do 13hglasalo je 261.470 građana, a izlaznost po opštinama je u rasponu od 7,82 odsto do 19,15 odsto, izjavio je predsednik DIK Oliver Derkovski na konferenciji za novinare.

Te podatke o izlaznosti DIK je dao na osnovu obrađenih podataka sa 90,24 odsto biračkih mesta.

Na konferenciji za medije DIK, saopšteno je da im je stiglo sedam prigovora zbog povrede biračkog prava, od kojih su tri odbijena, a četiri se obrađuju.

Makedonska policija privela je mladića koji je ometao referedunsko glasanje na glasačkom mestu u skopskom naselju Novo lisiče.

Policija je potvrdila da je 22-godišnji K. Ž. iz Skoplja na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Lazo Angelovski“ vređao građane koji došli da glasaju i fizički napao policajca.

Na jednom biračkom mestu u Skoplju odstranjen je poptpredsednik komisije za referendum o imenu Makedonije zato što je agitovao, potvrdila je Državna izborna komisija (DIK).

To se desilo na biračkom mestu u osnovnoj školi “Budućnost” u skopskoj opštini Čair.

Predsednik DIK Oliver Derkovski je rekao da je na mesto odstranjenog potpredsednika izborne komisije postavljen novi član i da je referedumsko izjašnjavanje nastavljeno neometano.

“Ne znam za šta je kako agitovao, samo znam da je to što je radio strogo zabranjeno zakonom. Kao što je propisano, obavljena je njegova zamena”, rekao je Derkovski, a prenose lokalni mediji.

Glasačka mesta su otvorena u 7 sati, a Makedonci će moći da glasaju do 19 časova.

Građani Mkadonije će se na pitanje “Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?” moći da se izjasne na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.

Referendum će biti uspešan ako na biračka mesta izađe 50+1 odsto upisanih u birački spisak, odnosno 903.169 ljudi, od kojih najmenje 50+1 jedan mora da se izjasni “za” referendumsko pitanje.

Referendum će nadgledati gotovo 12.500 posmatrača od kojih su 493 iz inostranstva.

Za izveštavanje o referendumu akreditovano je 83 stranih novinara iz 32 medija.

Za svako eventualno kršenje referendumskih pravila predviđene su sankcije.

Gotovo tri decenije od spora sa Grčkom, koja je kočila evroatlantske integracije Makedonije zbog imena, ta zemlja je na političkoj prekretnici, a referendum se odvija u atmosferi političkih podela, koje je ovaj sporazum još više produbio.

(Beta,Tanjug)

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …