Home / AKTUELNO / Rezervistima iznenada stigli pozivi od vojnih odseka: Zašto su nekim građanima stigli pozivi za vojnu vežbu?

Rezervistima iznenada stigli pozivi od vojnih odseka: Zašto su nekim građanima stigli pozivi za vojnu vežbu?

srbija vojska

Poziv za vojnu vežbu stigao je proteklih dana na adrese većeg broja stanovnika Novog Beograda, pa su se građani ovog dela prestonice uznemirili, ne znajući koji je povod za ovakvu vrstu obuke.

U pozivu se navodi da će vežba trajati 15 dana, a za one koji se ne odazovu zaprećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili tri meseca zatvora.

Iz Ministarstva odbrane do zaključenja ovog broja nisu mogli da nam daju precizan odgovor o kakvoj vežbi se radi, gde će se i kada odvijati, ali obećavaju da razloga za brigu nema.

Ono što su mogli da objasne jeste da se radi o „redovnim aktivnostima za rezerviste“, te da ovakve pozive nisu dobili svi građani već isključivo oni koji su svojevoljno uključeni

u rezervne jedinice Vojske Srbije.

Oni navode i da se ovi pozivi razlikuju od onih koje Ministarstvo odbrane šalje radi upisa u vojnu evidenciju, te da kazne za izostanak sa vojne vežbe za rezerviste zaista postoje, ali da je „moguće izostati ako postoji opravdani razlog i oni dostave informacije o tome“.

Ipak, čini se da građani koji su dobili pozive nisu upućeni da imaju ovakvu obavezu, te su se zabrinuli koji su razlozi za održavanje obuke, a od Ministarstva na to pitanje nismo dobili odgovor.

Obavezu služenja u rezervnom sastavu imaju vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, ili regulisali tu obavezu na drugi način i žene vojni obveznici koje se vode u evidenciji.

 

(Danas)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …