Home / AKTUELNO / ROHANI POZVAO SVE MUSLIMANE SVETA DA SE UJEDINE PROTIV AMERIKE

ROHANI POZVAO SVE MUSLIMANE SVETA DA SE UJEDINE PROTIV AMERIKE

Iranski predsednik Hasan Rohani pozvao je muslimane širom sveta da se ujedine protiv Sjedinjenih Američkih Država, umesto da „prostiru crvene tepihe za zločince“.

– Potčinjavanje Zapadu na čelu sa Amerikom bila bi izdaja naše vere… i budućih generacija ovog regiona – rekao je Rohani na međunarodnoj konferenciji o islamskom jedinstvu u Teheranu, u govoru koji je uživo prenosila iranska televizija.

– Imamo izbor ili da prostiremo crvene tepihe za zločince, ili da se silovito odupremo nepravdi i ostanemo verni našem proroku, našem Kuranu i našem islamu – rekao je Rohani, a AP ocenjuje da on pritom misli na Saudijsku Arabiju i druge države Persijskog zaliva koje imaju bliske veze s Vašingtonom.

Iranski predsednik je, uz to, izrazio spremnost za odbranu interesa saudijskog naroda od terorizma, agresije i supersila.

– I za to ne tražimo 450 milijardi dolara – istakao je Rohani, dok američka agencija navodi da se ta njegova izjava odnosi na vrednost ugovora Rijada s Vašingtonom.

Vašingtion je u maju ponovo uveo Teheranu sankcije pošto se američki predsednik Donald Tramp povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom potpisanim 2015. godine.

Iran i Saudijska Arabija su regionalni rivali i podržavaju različite strane u sukobima u Siriji i Jemenu, kao i različite političke frakcije u Iraku i Libanu, napominje AP.

Check Also

ŠOK ANALIZA NEMAČKOG ANALITIČARA: IDUĆE GODINE ODLAZI MERKEL- POČINJE ALIJANSA SA RUSIJOM I KINOM- OVO SE SPREMA SAD

Nemački politički analitičar Alekander Rar smatra da će 2021. godina biti prekretnica za Nemačku. Iako …