Home / AKTUELNO / Rusi hitno pojačavaju sirijsku protivvazdušnu odbranu: Isporučuju Asadu raketne sisteme za obaranje američkih aviona

Rusi hitno pojačavaju sirijsku protivvazdušnu odbranu: Isporučuju Asadu raketne sisteme za obaranje američkih aviona

Rusija je odlučila da hitno pojača sirijsku protivvazdušnu odbranu.
rakete- pancir- S1- rusija
Kako piše dobro obavešteni moskovski dnevni list „Izvestija”, koji se poziva na „vojno-diplomatske krugove” u glavnom gradu RF, Damasku će biti isporučeni najnoviji zenitni raketni sistemi.

Isti list naglašava: „Rusija razmatra mogućnost da Siriji isporuči partiju zenitnih raketno-topovskih sistema „Pancir”. Ugovor o prodaji tih sistema Damasku bio je potpisan još pre nekoliko godina, ali je iz finansijskih razloga bio realizovan tek delimično. Sada je odlučeno da se Damasku predaju preostali „Panciri” bez traženja da isporuka bude odmah plaćena”

Moskovski list ne otkriva koja modifikacija ovog efikasnog „mešovitog sistema” će biti isporučena Siriji.

Eksperti, na koje se pozvao, ukazali su da se Moskva za hitno jačanje sirijske PVO odlučila zbog američke pretnje da će bombardovati sirijsku armiju i njenu vojnu infrastrukturu, uključujući aerodrome.

„Izvestija” ne navode ni koliko „Pancira” će dobiti sirijska armija, ali ukazuje da će ih sigurno biti više od 10.

Osim samih „Pancira”, u Siriju će biti otpremljeni i dodatni radari i komandni sistemi veze koji će omogućiti da raketni sistemi deluju u sastavu baterija.

Moskva i Damask su ugovor o „Pancirima” potpisali još 2008-me. Navodno se radilo o partiji do 50 takvih sistema sa najmanje 700 raketa. Ugovor je vredeo oko 730 miliona dolara.

„Panciri” su u stanju da obaraju avione, helikoptere, dronove i visokoprecizne projektile, uključujući krstareće rakete.

„Panciri” imaju domet do 20 kilometara, a u Siriji će biti u funkciji onemogućavanja američkog „plana B”

Direktor agencije „Spoljna politika” i programski direktor diskusionog kluba „Valdaj” – Andrej Sušencov – naglasio je:

„Ako sirijski „Pancir” obori američki avion – situacija će postati još složenija nego što je sada jer će Vašington i Pentagon okriviti Rusiju. Konfrontacija između Rusije i SAD biće dignuta na novi nivo, ali se ti sistemi i isporučuju da se Pentagon odvrati od avio-udara po Asadovim snagama”.

(Fakti)

Check Also

RUSKI “POSEJDON” MOŽE DA NAPRAVI POSLEDICE GORE OD ONIH KOJE JE U FUKUŠIMI OSTAVIO CUNAMI

Ruska torpeda „Posejdon“ imaju snagu dve megatone a njihov cilj je da uništi protivničke brodove, …