Home / AKTUELNO / RUSI IM ZAPLENILI STOTINE AVIONA, A SADA STIŽE JOŠ JEDNA LOŠA VEST- NIŠTA OD ODŠTETE?

RUSI IM ZAPLENILI STOTINE AVIONA, A SADA STIŽE JOŠ JEDNA LOŠA VEST- NIŠTA OD ODŠTETE?

Oko polovina od 1.000 aviona u ruskoj floti je u vlasništvu inostranih lizing kompanija, navodi agencija Blumberg.

Nekoliko dana nakon početka napada, EU im je naložila da vrate svoje avione. Oko 30 aviona zaplenjeno je u Hong Kongu, Istanbulu i Meksiko Sitiju, ali oko 400 ih je ostalo u Rusiji.

Većina je registrovana u poreskim oazama poput Irske i Bermuda i kada su te zemlje povukle svoje garancije, Rusija je 14. marta pozvala avio-prevoznike da ih registruju kod kuće, iako je to zabranjeno međunarodnim sporazumima o vazduhoplovstvu.

Lizing kompanije ubrzo su od svojih osiguravajućih kuća zatražile odštete na temelju polisa u kojima se vrednost aviona procenjuje na 15 do 150 miliona dolara, prenosi Jutarnji list.

Sankcije onemogućavaju normalno održavanje aviona zbog zabrane prodaje originalnih delova i pružanja usluga prevoznicima u Rusiji. To znači da bi ti avioni mogli da budu neupotrebljivi kada izađu iz najma jer bi bez pouzdane evidencije o održavanju bili bezvredni za velike najmodavce koji rade za renomirane klijente, objasnio je za Blumberg Džon Strikland, rukovodilac JLS konsaltinga u Londonu.

„Naši članovi decenijama su plaćali skupe polise osiguranja upravo zbog ovakvih situacija“, kaže Deklan Keli, predsednik Erkraft lizinga iz Irske, koji okuplja 33 avionske lizing kompanije.

Najveća lizing kompanija, ErKep holdings NV, kaže da je podnela zahtev za pokrivanje gubitaka od oko 3,5 milijardi dolara za 113 aviona u Rusiji. Er liz korp. planira da traži više od 800 miliona dolara za svojih 27 aviona tamo, a BOC aviejšn kapital ima 17 aviona u Rusiji koje procenjuje na gotovo 600 miliona dolara.

Ukupna šteta mogla bi iznositi 10 milijardi dolara. Osiguravatelji tvrde da su brojke prenaduvane te da će osiguravajuće kuće na kraju platiti samo od 10 do 15 odsto vrednosti aviona, kako procenjuje Lojd.

Odštete bi mogle da budu najveće nakon onih nakon 11. septembra 2001. Pre 11. septembra niko nije očekivao da će se četiri aviona srušiti odednom, kaže Džejms Hili-Prat, partner Kistoun lo-a u Londonu. „Slično, rizik od masovne zaplene poput onoga što smo videli u Rusiji nije bio ispravno promišljen. To će rezultovati cenovnim šokom“, kaže on.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …