Home / AKTUELNO / Rusi prave bazu u Jermeniji i ulaze sa vojskom- Evo šta se dešava..

Rusi prave bazu u Jermeniji i ulaze sa vojskom- Evo šta se dešava..

rusija- vojska- helikopter- tenkZamenik ministra odbrane Rusije – Anatolij Antonov – izjavio je da su Moskva i Jerevan blizu potpisivanja sporazuma o formiranju objedinjene (zajedničke) armijske grupacije na teritoriji Jermenije.

U tu grupaciju bi bili uključeni jermenski 4-ti armijski korpus i ruska 102-ga vojna baza koja je u sastavu ruskog Južnog vojnog okruga a sama baza se nalazi na teritoriji Jermenije.

Pomenuti 4-ti armijski korpus Jermenije nalazi se na Nahičevnske autonomne republike koja je u sastavu Azerbejdžana

Pojava jermensko-ruske armije ima širi, regionalni značaj. Jermenija je članica ODKB, a Azerbejdžan, sa kojim ona može svakog časa zaratiti oko Nagornog Karabaha, nije saveznik Rusije iako kupuje njeno oružje.

Azerbejdžan je strateški saveznik Turske kojoj je već stavio na raspolaganje jedan terminal bivšeg sovjetskog vojnog aerodroma kod Bakua.

Rusija ima vojne baze i u Južnoj Osetiji i Abhaziji, a i one su – kao i 102-ga u Jermeniji – potčinjene Južnom vojnom okrugu.

Sa formiranjem zajedničke armije – partnerski i saveznički odnosi Rusije i Jermenije dižu se na novi nivo. U vreme daljeg približavanja Rusije i Irana koji je – uz Moskvu – glavni oslonac Jermena stisnutih između dveju neprijateljskih država – Turske i Azerbejdžana koji u Jermeniji mnogi smatraju „drugom Turskom“…

(Fakti)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …