Home / AKTUELNO / Rusi razvili super oružje protiv dronova..

Rusi razvili super oružje protiv dronova..

Ruski odbrambeni koncern „Automatika“ razvio je tri najnovija tipa naoružanja za radio-elektronsku borbu protiv dronova — prenosne verzije „Piščalj“ i „Sapsan“, kao i stacionarni „Taran“, koji su u stanju da ih otkrivaju, prate i obaraju.

Prema rečima glavnog inženjera Sergeja Širjajeva, oružje funkcioniše tako što direktno utiče na radio-vezu sa dronovima — blokira daljinsko upravljanje, ometa navigaciju i resetuje učitane podatke.

„Efekat je da dron jednostavno poludi. Ako je u pitanju dron sa četiri elise, on jednostavno ostaje da visi u vazduhu, nakon čega ga vetar izbacuje iz balansa i dron pada. U slučaju da je dron sa krilima, on počinje nekontrolisano da gubi visinu dok ne udari u tlo“, objašnjava on.

Najmoćniji je „Sapsan“, precizira Širjajev, koji je u stanju da otkrije dron na udaljenosti od preko 100 kilometara i da ga obori ili da preda svu neophodnu informaciju PVO sistemima.

Na drugom mestu je „Taran“, koji je izuzetno efikasan u slučaju masovnog napada dronovima. To oružje je u stanju da iznad objekta koji se brani napravi nevidljivu kupolu prečnika skoro jednog kilometra koju dron ne može da probije.

Sa druge strane, „Piščalj“ je izuzetno praktičan za borbu u pokretu, budući da je naprava teška svega tri kilograma.

Širjajev navodi i da su trenutno u toku ispitivanja, a predviđa se da će serijska proizvodnja krenuti najkasnije krajem godine.

Check Also

OVO JE TEŽAK UDARAC ZA SRBIJU!? Da li ovo znači da je Rusija Srbiji rekla „NE“?

Rusija je spremna da razmotri zajedničke gasne projekte sa Bugarskom, ali pod uslovom da za …