Home / AKTUELNO / Rusi u Srbiji STAVILI ŠAPU na Todorićevu imperiju…

Rusi u Srbiji STAVILI ŠAPU na Todorićevu imperiju…

agrokor- todoric

Privredni sud u Beogradu odbio je zahtev da preduzeća u Srbiji, koja posluju u okviru ovog koncerna, pređu pod nadležnost “Leks Agrokora”, piše Politika.

Zahtev je podneo Ante Ramljak, privremeni upravnik hrvatskog Agrokora.

Reč je o Zakonu o sistemski važnim kompanijama koje je hrvatski Sabor usvojio u aprilu kako bi spasao posrnulu poslovnu imperiju prezaduženog Ivice Todorića, čime je njegovu privatnu imovinu tamošnja država praktično nacionalizovala.

U okviru hrvatskog koncerna u Srbiji posluju trgovinski lanac Merkator S, Frikom, Dijamant, Mg mivela, Kikindski mlin i Nova sloga.

Ramljak, koga je hrvatska vlada imenovala da upravlja ovom firmom, obratio se krajem jula Privrednom sudu u Beogradu sa zahtevom da i za firme u Srbiji važi “Leks Agrokor”. Međutim, njegov zahtev je odbijen, a Politika navodi da im je ova informacija potvrđena u Privrednom sudu u Beogradu.

List piše da je to samo nastavak pravne sage između uprave Agrokora i ruske Sberbanke kojoj ovaj koncern najviše duguje. Primena “Leks Agrokora” ne pruža garancije da će joj više od milijardu evra koliko je pozajmila Todoriću biti vraćeno. Zato su Rusi svoja prava poslednjih nekoliko meseci pokušali da zaštite pred međunarodnim i regionalnim sudovima.

Tako je ruska Sberbanka Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnela zahtev za zabranu raspolaganja imovinom Frikoma i Dijamanta.

Početkom juna nadležni prvostepeni sudovi u Srbiji doneli su rešenja za određivanje privremenih mera obezbeđenja. Time je poverenik Ante Ramljak praktično dobio zabranu “otuđenja i opterećenja” u ovim kompanijama. Ruska Sberbanka onemogućila je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stavi ove dve srpske firme, ali i da odlučuje o njihovoj eventualnoj prodaji.

Ramljakov zahtev Privrednom sudu u Beogradu praktično je bio odgovor na mere koje su Rusi preduzeli ali i deo regionalne poslovne strategije koja je imala cilj da se privremenoj upravi hrvatskog koncerna u Srbiji daju odrešene ruke. Tako bi Ramljak nad kompanijama koje posluju u Srbiji mogao da uvede prekogranični stečaj.

Identičan zahtev Ramljak je podneo i Okružnom sudu u LJubljani, međutim epilog je bio drugačiji. Odlukom suda u Sloveniji ceo Merkator je prešao u nadležnost “Leks Agrokora”.

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je sredinom jula Ramljakov zahtev i doneo odluku o priznavanju stranog postupka zbog insolventnosti što praktično znaci prekogranični stečaj. Suštinski, Ramljak će u Ljubljani imati prvu i poslednju reč u odlučivanju o imovini tog hrvatskog koncerna u Sloveniji.

(Tanjug)

Check Also

KAKO SU ĐOKIĆI UPALI U SMRTONOSNU ZAMKU: DŽONIĆ IH NAMAMIO OVOM PRIČOM, PA IH BRUTALNO UBIO

Osumnjičeni za teško ubistvo tročlane porodice, Goran Džonić namamio je brata od tetke Gorana Đokića …