Home / AKTUELNO / RUSIJA DONELA ODLUKU KOJA JE RAZBESNELA AMERIKU: VENECUELA NE MORA DA STRAHUJE OD NAPADA!

RUSIJA DONELA ODLUKU KOJA JE RAZBESNELA AMERIKU: VENECUELA NE MORA DA STRAHUJE OD NAPADA!

Vojne vežbe oružanih snaga Rusije i Venecuele, koje će biti održane 24. jula u ovoj latinoameričkoj državi, imaju za cilj da ojačaju odbrambene sposobnosti te zemlje, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov nakon sastanka sa zamenikom američkog državnog sekretara Dejvidom Hejlom u Helsinkiju.

„Borbena obuka i vežbanje koordinacije akcija oružanih snaga u bilo kojoj situaciji neodvojivi su element vojne organizacije u svakoj državi“, rekao je Rjabkov novinarima.

„Stoga ne bih rekao da ovde postoje neke zadnje namere ili neki signali. Sve se radi u okviru prakse koja je univerzalna. To se radi u svakoj državi“, dodao je zamenik šefa ruske diplomatije.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro objavio je u petak da će se 24. jula održati vojne vežbe u čast godišnjice osnivanja Bolivarske republike, a radi zaštite Karipskog mora, venecuelanske obale i granica. Prema rečima predsednika, to će biti civilno-vojne vežbe za proveru nacionalne odbrane, zaštitu mora i granica.

Pritisak Amerike na Venecuelu

Rjabkov je naglasio da je za Moskvu nedopustiv pritisak SAD zbog saradnje Rusije i Venecuele.

„Jasna nam je njihova težnja da se naduvava taj faktor (prisustva ruskih stručnjaka u Venecueli) radi političkih ciljeva, da se on predstavi kao jedan od razloga za nastavak oštre politike SAD prema Madurovoj vladi. Za nas je ta politika nedopustiva. Mi to i govorimo Amerikancima“, rekao je Rjabkov.

„Vidimo kako oni pokušavaju da ometu normalnu saradnju sa vlastima u Karakasu u različitim sferama, i to smo im i rekli. To je jedno od pitanja u kojima imamo velike nesuglasice sa SAD. Međutim, mi ne izbegavamo dijalog“, naglasio je Rjabkov.

Zamenik šefa ruske diplomatije smatra da isporuke ruske vojne tehnike Karakasu ne narušavaju ravnotežu snaga u regionu.

Check Also

IZ NEMAČKE STIGLA PORUKA: NOVE GRANICE NA BALKANU SU OPASAN PROJEKAT

Nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio da je “crtanje” novih granica “opasan put” …