Home / AKTUELNO / RUSIJA NAPRAVILA NAJMOĆNIJI RADAR NA SVETU: Detektuje projektile na 6.000km od granice i napad čini nemogućim! (VIDEO)

RUSIJA NAPRAVILA NAJMOĆNIJI RADAR NA SVETU: Detektuje projektile na 6.000km od granice i napad čini nemogućim! (VIDEO)

500

Vladimir Putin napravio moćno radarsko polje koje detektuje projektile na 6.000 kilometara od granice, tako da je bilo kakav raketni napad na Rusiju praktično nemoguć
Ruski predsednik Vladimir Putin u potpunosti je zaštitio svoju zemlju od mogućeg napada bilo kog neprijatelja.

Moskva je napravila moćno radarsko polje koje detektuje projektile na 6.000 kilometara od granice, tako da je bilo kakav raketni napad na Rusiju praktično nemoguć.
Najbolje na svetu
Prema navodima moskovskog lista “Izvestija”, modernizacija ruskog radarskog polja počela je još 2008, a završena je krajem 2016. Nekoliko stotina sistema radarskih stanica sa najmodernijom opremom za rano upozoravanje štiti kompletnu rusku granicu.

Radarski sistemi postavljeni po zemlji u potpunosti su povezani i pokrivaju svaki pedalj Rusije. Oni mogu da lociraju sve rakete, uključujući balističke, na 6.000 kilometara od granice Rusije – piše “Izvestija” i dodaje da su radari po svojim karakteristikama najmoćniji na svetu i energetski efikasni.

Ruski profesor Vojne akademije i vodeći bezbednosni stručnjak u zemlji Vadim Kozulin potvrdio je da nijedna država, pa ni SAD, nema tako moćan sistem za upozorenje na raketni napad.
Taj sistem sastoji se iz svemirskih satelita koji prate raketne lansere, radare na zemlji i radarske stanice “don-2N” stacionirane u Moskovskom regionu, dizajnirane da detektuju, prate i presreću balističke projektile.

Kao rezultat osavremenjivanja radara, ruska vojska će imati mogućnost da prati sve što se dešava u vazduhu od Maroka do Arktika. Takođe, nadziremo nebo nad celom Evropom. Stanice koje se nalaze u regionu Irkutska mogu da nadziru veći deo Kine i teritoriju sve do zapadne obale SAD.

Pokrivena je čak i istočna obala Amerike, i to pomoću radara koji se nalaze na ruskom Dalekom istoku – rekao je Kozulin.

Smrt za rakete

On je objasnio da moćni radari omogućavaju Rusiji da čim primeti neprijateljski projektil reaguje i spreči svaku vrstu napada.
– Naši sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) povezani su sa radarskim stanicama.

Čim radar uoči neprijateljski projektil, aktiviraju se sistemi poput S-300 ili S-400 i neprijateljska raketa biva uništena u vazduhu. Zato je modernizacija radarskih sistema najbolja bezbednosna odluka koju je doneo ruski predsednik – istakao je Kozulin.

Inače, NATO snage poslednjih nekoliko meseci gomilaju trupe oko granica sa Rusijom. Zbog toga je Moskva pre dva meseca premestila sisteme protivvazdušne odbrane S-400 u svoju bazu u Kaljinjingradu, u Moskovski, Kavkaski i Dalekoistočni region.

Pogledajte video:

(Informer)

Check Also

SAD PREKINULE ODNOSE SA SZO

VAŠINGTON potpuno prekida odnose sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pošto je njeno rukovodstvo odbilo da …