Home / AKTUELNO / RUSIJA: NOVIM ZAKONOM CRNA GORA OTIMA SRPSKOJ CRKVI VIŠE OD 650 VERSKIH OBJEKATA

RUSIJA: NOVIM ZAKONOM CRNA GORA OTIMA SRPSKOJ CRKVI VIŠE OD 650 VERSKIH OBJEKATA

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je ozbiljnu zabrinutost situacijom nastalom u Crnoj Gori zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i saopštilo da su “jedinstvo i solidarnost pravoslavnog sveta, kao i očuvanje njegovih vekovnih temelja ključ za obezbeđivanje normalnog razvoja društva”.

O atmosferi u kojoj se to dogodilo svedoči činjenica da je zbog nemira u parlamentu privedeno 17 poslanika opozicionog Demokratskog fronta, a masovni protesti održani su u nekoliko gradova uz učešće verskih i javnih ličnosti, navodi se u saopštenju iz Moskve.

Novi zakonski akt, između ostalog omogućava crnogorskim vlastima da od Srpske pravoslavne crkve (SPC) oduzmu više od 650 verskih objekata i da ih predaju nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), dodaje se u saopštenju, uz ocenu da je reč o jačanju administrativnog pritiska na SPC s ciljem njenog potpunog istiskivanja iz Crne Gore.

Uvereni smo u potrebu strogog poštovanja zakonitih prava kanonskih pravoslavnih crkava, ističe se u saopštenju i dodaje da je zanemarivanje njihovog mišljenja, uplitanje u istorijsku stvarnost, pokušaj uzurpiranja imovine, veštačko stvaranje uslova za razdvajanje vernika praćeno velikim problemima.

Zakon koji je doneo crnogorski parlament i potpisao predsednik Milo Đukanović zakon ne samo što se ozbiljno dotiče interesa Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, već i izdiže ovo pitanje na međunarodni nivo.

Jedinstvo i solidarnost pravoslavnog sveta, kao i očuvanje njegovih vekovnih temelja ključ su za obezbeđivanje normalnog razvoja društva, saopšteno je iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.

(Beta)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …