Home / AKTUELNO / Ruska čizma ušla u Afriku, Putin pokrenuo vojsku i na ovom kontinentu..

Ruska čizma ušla u Afriku, Putin pokrenuo vojsku i na ovom kontinentu..

15. oktobra su počele zajedničke rusko-egipatske vojne vežbe pod nazivom „Branitelji prijateljstva – 2016“. Ovi manevri, koji će trajati do 26. oktobra, prve su ruske vojne vežbe u Africi.
rusija- vojska- vojnici 9
Vežbe uključuju nešto više od po 500 vojnika sa obe strane. Jedan IL-76 može da vozi ili 126 vojnika ili 40-50 tona tovara, tako da je za dopremanje ruskih vojnika bilo potrebno bar 5 aviona transportera.

Vojnici su sleteli spuštanjem padobranom i to tehnikom četiri toka, koja ima za cilj da spreči zapetljavanje padobrana i smanji šanse da vojnici budu pogođeni u vazduhu. Ova tehnika se obično primenjuje u ratu ili u retkim ozbiljnim vojnim vežbama.

Svetska demonstracija

Oklopna vozila vojnika su prilično lagana i nemaju puno oružja (na primer, BTR-D ima samo dva mitraljeza), a obično se koriste za transport. Glavna borbena vozila su BMD-2 i njegova unapređena varijanta BMD-2M, koji je laganiji, ali naoružan sa topom od 30 mm i protivtenkovskim sistemom.

Najmodernije vozilo je BMD-4, koji poseduje mitraljez od 100 mm, top od 30 mm, protivtenkovske projektile i običan mitraljez.

Ove vežbe očigledno imaju za cilj da nešto demonstriraju svetu. Na kraju krajeva, sve vežbe u inostranstvu istovremeno znače reklamiranje opreme koju Rusija nudi drugim zemljama. I naravno ratni signal kome treba i ko će razumeti.

Takođe je važno pomenuti da će 30 drugih država posmatrati ovu operaciju.

Šta se zaista dešava?

U pitanju su antiterorističke vežbe. Međunarodni terorizam se dramatično promenio danas. Terorizam je ranije podrazumevao bacanje petardi u kante za smeće, a danas je nešto mnogo ozbiljnije. Kao odgovor na terorizam, policija, obaveštajne službe i specijalne borbene jedinice su se bavile kontraterorizmom. Razmena iskustava između država je zasnovana na interakciji između tih struktura i komunikacionih kanala.

Međutim, kakva se to vrsta terorizma odvija kada je pored redovne vojske neophodno i prisustvo savezničke vojske?

Glavni užas terorizma leži u tome da je teroriste zapravo teško razlikovati od običnih civila. Bilo koja osoba bi sutra mogla da unese eksploziv napravljen u domaćim uslovima u neki veći šoping centar. Teško da će topovi i mitraljezi najmodernijih tenkova pomoći pri tome. Ipak, kada je terorista definisan, to može da pomogne, a upravo takav terorizam uočavamo u 21. veku.

Terorizam je čak uzeo oblik nečeg sličnom državi i ima svoju vojsku, obaveštajne službe i špijune širom sveta.

Ogranak ISIS-a poznat kao Vilajat Sinaj već neko vreme deluje u Egiptu i povremeno ubija vladine vojnike. Te smrti se već mere u stotinama. Ova ista grupa je preuzela odgovornost za obaranje aviona Metrojet 9266. Ne smemo zaboraviti da je Afrika kao celina postala epicentar aktivnosti globalnog terorizma. Neko mora da stane na put tome.

Scenario zajedničkog suzbijanja ove pretnje je ono na čemu se radi u Egiptu. Oko tridesetak posmatrača će sada s nestrpljenjem posmatrati koliko brzo i koliko efikasno ruska vojska može da se izbori sa ovom pretnjom.

Novi koncept bezbednosti

Novi koncept globalne bezbednosti se predstavlja u Egiptu a zasnovan je na ruskoj vojnoj snazi. Amerikanci mogu da započnu rat u bilo kom delu sveta, ali Rusi mogu da ga okončaju. Rusija je u Siriji dokazala da, ukoliko je pozvana da pomogne, može legalnim putem da zaštiti vladu i državu od uništenja.

Rusija u Egiptu pokušava da pokaže da može da zaustavi otvoreno vojno delovanje globalnog terorizma u suverenoj državi suzbijanjem pretnje iz korena. Pravi fokus ovih vežbi je zvanično otkriven i predstavlja „zajedničko delovanje u pronalaženju i uništavanju ilegalnih oružanih formacija u pustinjskim uslovima“.

A kada se misija završi, da li će Rusi napustiti Afriku?

Webtribune.rs

Check Also

NOVINARKA “NJUJORK TAJMSA”ZAPALILA REGION: KARADŽIĆ MI JE U ZATVORU POKAZAO SVOJU BIOENERGIJU- OSETILA SAM BOŽJU SILU

Novinarka “Njujork tajmsa”, koja je napisala knjigu o Radovanu Karadžiću, opisala je kako mu je …