Home / AKTUELNO / RUSKI STRUČNJAK OTKRIVA: MASAKR NA NOVOM ZELANDU NIJE SLUČAJAN! EVO ŠTA SE KRIJE IZA NAPADA..

RUSKI STRUČNJAK OTKRIVA: MASAKR NA NOVOM ZELANDU NIJE SLUČAJAN! EVO ŠTA SE KRIJE IZA NAPADA..

Tragedija u novozelandskom gradu Krajstčerč nije slučajna, ona može biti povezana s postojanjem anglosaksonskog nacionalizma u toj zemlji, rekao je docent na Katedri za međunarodnu bezbednost Fakulteta za svetsku politiku Moskovskog državnog univerziteta Aleksej Fenenko.

U petak je u pucnjavi u dve džamije u Krajstčerču poginulo 49 ljudi, a 48 ranjeno. Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern okarakterisala je događaj  kao teroristički napad. Troje ljudi je uhapšeno zbog sumnje da su umešani u napad, među njima je australijski državljanin. Protiv jednog od napadača podignuta je optužnica za ubistvo.

Mediji navode da je ovo najmasovnije ubistvo u toj zemlji od 1943. godine, kada je tokom pobune u zatvoru za ratne zarobljenike u gradu Fezerstoun ubijeno 48 japanskih vojnika i jedan Novozelanđanin.

Prema Fenenkovim rečima, Novi Zeland i Australija „nisu tako tihe zemlje, kako se to čini iz Moskve“.

„U svom regionu su Australija i Novi Zeland, zapravo, veoma aktivne države. Podsetiću da tamo postoji veoma moćan sukob, jer u regionu Okeanije ima dosta muslimanskih država. Jedna od njih je, na primer, Indonezija, tradicionalni geopolitički suparnik Australije i Novog Zelanda. To što se dogodilo nipošto nije slučajnost. U tim zemljama je, takođe, veoma jak anglosaksonski nacionalizam“, rekao je Fenenko.

Politikolog je naglasio da i u Australiji, i na Novom Zelandu postoje veoma uticajne anglosaksonske elite, koje se zalažu za istiskivanje muslimana iz tih država.

„A tu nije reč o muslimanima s Bliskog istoka kojih tamo nema, nego upravo o muslimanima iz najbližih država u Okeaniji. Zaoštravaju se protivrečnosti među muslimanima i nemuslimanima, pri čemu se to u velikoj meri događa veštački“, dodao je ekspert.

Prema njegovim rečima, napetost između tradicionalnog anglosaksonskog konzervatizma u svetlu rastuće netrpeljivosti prema muslimanskom svetu sazreva na Novom Zelandu i u Australiji odavno, najmanje tokom poslednjih 15 godina.

Fenenko smatra da takve tragedije u budućnosti mogu da se dogode u bilo kojoj zapadnoj zemlji, ako se ima u vidu „koliki se stepen mržnje prema muslimanima tamo razvejava tokom poslednjih 30 godina“.

On je podsetio na izjavu Džordža Buša Mlađeg, koji je 2001. godine rekao da „nije svaki musliman terorista, ali da je svaki terorista – musliman“.

„Posle takvog pojačavanja napetosti, mislim da nije čudno što se događaju ovakvi slučajevi“, zaključio je ekspert.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …