Home / AKTUELNO / SAD I EU U PUTINOVOJ STRATEŠKOJ ZAMCI: Rusija više ne zavisi od nafte, ekonomija raste..

SAD I EU U PUTINOVOJ STRATEŠKOJ ZAMCI: Rusija više ne zavisi od nafte, ekonomija raste..

putin
Rusija više ne zavisi od nafte i brojevi konačno pokazuju da puls ruske ekonomije “jače kuca”, saglasni su ekonomisti.

Ruski BDP je smanjen za 0,6 odsto u drugom kvartalu, prenosi ruski zavod za statistiku Rostat.

Ovo je napredak u odnosu na 1,2 odsto, koliko je BDP te zemlje pao u prva ti meseca ove godine.

Prema rečima, ruskog ministra za razvoj i privredu Alekseja Uljukajeva, ekonomija zemlje će rasti u bliskoj budućnosti, što dokazuje dinamika rasta i u industrijskoj proizvodnji.

Najsporiji rast zabeležen je u junu, od 0,5 odsto, na šta su uticali sezonski faktori, kao što su jeftiniji poljoprivredni proizvodi, ali i smanjenje tražnje za ugljom i gasom.

Ministarstvo finansija predviđa da će ekonomija nastaviti da raste ako se nastave pozitivna kretanja u spoljnom ekonomskom okruženju do kraja godine.

I Blumberg piše, na osnovu ocena svojih ekonomista, da Rusija konačno izlazi iz svoje najduže recesije u poslednjih 20 godina.

U Rusiji se bolje posluje, raste tražnja za strujom, povećava se obim železničkog i teretnog prevoza, što omogućava da se tvrdi da puls ruske ekonomije počinje da kuca jače.

I ta agencija navodi pozitivnu dinamiku BDP-a zemlje. Pozitivnu dinamiku pokazuje i obim prevoza železnice. Za prvih sedam meseci rast je iznosio 1,8 procenata u poređenju sa prošlom godinom, a obim prevoza građevinskih materijala je dostigao 19 odsto, navodi agencija.

Kako Rusija sve više usmerava svoju ekonomiju od izvoza energenata ka poljoprivredi, premijer Dmitrij Medvedev želi da olakša poljoprivrednicima. On je predložio da se smanje troškovi pozajmljivanja za poljoprivrednike u zemlji.

(B92)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …