Home / AKTUELNO / SAD LANSIRALE “BLUE DOT NETWORK” KAO ODGOVOR NA KINESKI PUT SVILE “POJAS I PUT”! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

SAD LANSIRALE “BLUE DOT NETWORK” KAO ODGOVOR NA KINESKI PUT SVILE “POJAS I PUT”! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Kineski predsednik Si Đinping je pre šest godina pokrenuo novi put svile, sada poznatiji kao inicijativa Pojas i put, najveći, najambiciozniji, panevroazijski infrastrukturni projekat 21. veka.

Pod Trampovom administracijom, ovaj projekat je krajnje demonizovan 24/7. Sada konačno stiže i ono što bi se moglo opisati kao institucionalni američki odgovor na Pojas i put: mreža „Plava tačka“.

“Blue Dot Network” je zvanično opisana kao promocija globalnog, “održivog razvoja infrastrukture u indo-pacifičkom regionu i širom sveta”, sa više zainteresovanih strana.

To je zajednički projekat američke korporacije za privatna ulaganja u inostranstvu, u saradnji sa australijskim Ministarstvom spoljnih poslova i trgovine i Japanskom bankom za međunarodnu saradnju.

Kina je do danas potpisala 197 dokumenata u vezi sa saradnjom na projektu Pojas i put sa 137 zemalja i 30 međunarodnih organizacija.

To je ono protiv čega je Blue Dot Network, posebno širom Globalnog Juga. Ali možda ne u potpunosti. Diplomate sa juga, koji su neformalno kontaktirani, nisu baš impresionirani. Blue Dot Network možda vide kao konkurenta BRI-ju, ali onog koji je pokrenut privatnim finansijama – uglavnom, teoretski, američkim.

Blue Dot Network je faktički poslovno širenje Indo-Pacifika, koji okuplja SAD, Japan, Australiju i Indiju. To je odraz  – trans-pacifičkog partnerstva Obamine administracije u odnosu na – takođe mrtav – „stožer u Aziji“.

I ipak, nakon svih ovih godina konstante demonizacije, najbolje što je Vašington mogao da smisli je da ukrade ideju Pojas koja će biti finansira od strane privatnih banaka.

Na kraju, Blue Dot Network može biti samo PR vežba, mada pomalo zakasnela. To neće zaustaviti širenje inicijative Pojas i put. To neće sprečiti kinesko-japanska investiciona partnerstva. To neće promeniti svest širom Južne hemisfere o korišćenju američkog dolara u geopolitičke svrhe.

I neće sahraniti preovlađujući skepticizam prema sposobnostima razvojnog projekta super-sile angažovane u misiji da ukrade rezerve nafte druge države kao deo ilegalne sirijske okupacije završava izlaganje Pepe Eskobar za Asia Times.

Webtribune.rs

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …