Home / AKTUELNO / SAD nudile 25 miliona dolara za njegovu glavu, a Rusi tvrde da su ga likvidirali: Koliko puta je dosad „ubijen“ najmisteriozniji terorista (VIDEO)

SAD nudile 25 miliona dolara za njegovu glavu, a Rusi tvrde da su ga likvidirali: Koliko puta je dosad „ubijen“ najmisteriozniji terorista (VIDEO)

Poslednja u nizu je današnja vest da je lider ISIS-a Ibrahim Abu Bakr al Bagdadi ubijen za vreme bombardovanja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije 28. maja na jugu Rake, ali ova vest se i dalje provera, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

500

Međutim, identične vesti o smrti ovog kontroverznog čoveka pojavljivale su se tokom prethodnih godina mnogo puta, da bi na kraju Amerika za njegovu glavu ponudila 25 miliona dolara, a Britanska elitna jedinica SAS dobila naređenje “ne hvataj, nego ubij”.

U lovu na njegovu glavu od početka godine aktivno učestvuju, uz SAS i MI6, i jedinice Delta Forsa, kao i CIA i Nacionalne bezbednosna agencija SAD-a, zbog čega mnogi svetski stručnjaci veruju da je uz Osamu Bin Ladena ovo najveći lov na čoveka u dosadašnjoj istoriji.

Jedna od glavnih Bagdadijevih briga je da ga ne izda neko od bliskih saradnika. On je čovek u bekstvu, a broj njegovih pobornika smanjuje se gubitkom teritorije. Bez teritorija kojim može otvoreno vladati on se više ne može nazivati kalifom. Na kraju će biti ubijen ili uhvaćen, neće se moći zauvek skrivati u podzemlju – izjavio je nedavno Hišam al-Hašimi, savetnik bliskoistočnih vlada po pitanju ISIS-a.

Kako su ovog najmisterioznijeg teroristu ubijali već nekoliko puta, ostaje osnovana sumnja da je on i dalje negde živ i zdrav.

Pre vesti da je ubijen 28. maja u Raki, prethodna ista se pojavila 18. aprila kada je svetom odjeknula vest da je vođa ISIS-a ubijen u pokušaju bekstva iz Mosula. Prema drugim pak informacijama iz Pentagona, Bagdadi je iz Mosula pobegao marta 2017. i to živ.

Poslednja vest o vođi ISIS-a u prošloj godini desila se 3. oktobra kada su tamošnji mediji izvestili da je on otrovan hranom zajedno sa tri druga komandanta te terorističke organizacije u severnoj iračkoj provinciji Nineveh blizu Mosula. Pre toga “ubijen” je i u junu 2016. a vest je glasila: “Abu Bakr al-Bagadadi je ubijen od strane koalicije na čelu sa Amerikom tokom bombardovanja u Raki, petog dana Ramazana”, stajalo je u saopštenju agencije koja je povezana sa terorističkom organizacijom.

Ubijali su ga i 2015. U oktobru 2015. Rojters je objavio vest koja je zapalila svet, ali i obradovala slobodoljubive ljude širom sveta – “Abu Bakr al-Baghdadi, vođa monstruozne tzv. Islamske države, ubijen je u zračnom napadu Iračke vojske”. Nekoliko dana kasnje, saznalo se da je al-Bagdadi ipak živ.

U međuvremenu su Al-Baghdadija prestali ubijati, ali su ga umesto toga počeli hapsiti, pa je tako Evropska agencija za sigurnost i informacije (DESI) objavila kako je primila informacije da su ga ruske i sirijske snage uhapsile. Naravno, pre i nego što smo uspeli saznati da se radi o još jednoj lažnoj informaciji, objavljena još jedna senzacionalna vest o terorističkom krvoloku, i ponovo od Rojtersa, da je al-Baghdadi započeo pregovore o uspostavljanju vojnog saveza s Al Kaidom.

Iako u konačnici ostaje nejasno je li Al-Bagdadi i koliko puta ubijen, uhapšen ili sprema novi pakleni vojni savez kojim će pojačati svoje redove i dodatno zapaliti Bliski istok, ovakve neproverene vesti pokazuju sliku današnjeg stanja medija u informatičkoj eri, u kojoj caruju lako probavljive instant vesti, poluinformacije, i senzacionalističke izmošljotine.

Sve to otvara širok prostor raznim političkim snagama, vojnim pokretima i obaveštajnim službama za vođenje efikasnih i ubitačnih propagandnih ratova kojima će javno mnjenje oblikovati sebi u korist.

El Bagdadi, pravo ime — Ibrahim Avad Ibrahim el Badi prvi put se pojavio u javnosti u julu 2014. godine kada je iz džamije u zauzetom Mosulu proglasio stvaranje “Islamskog kalifata” na Bliskom istoku. Od tada su mediji više puta objavljivali informacije o njegovoj likvidaciji, ali ona niko nije mogao da ih potvrdi.

Veruje se kako je pre formiranja ISIS-a bio “sramežljivi student islamskih nauka”, ali je potpuno nejasno kako je jedna takva osoba mogla zasesti na čelo najbrutalnije terorističke organizacije na svetu.

Bagdadi se poslednji put u javnosti pojavio 2. novembra 2016. i to video porukom sa naredbom za neophodnost još jače odbrane Mosula i pokretanja borbenih akcija u Saudijskoj Arabiji, Tuskoj i Libiji.

Pogledajte video:(Gordana Ćosić)

Check Also

PREKO MILION LJUDI NA DEMONSTRACIJAMA U PARIZU! (VIDEO)

Deseti vikend protesta počeo je u 12 sati. Organizatori kažu da je bilo preko milion …