Home / AKTUELNO / „Sastanak s Vučićem u nedelju je početak finalne faze priznanja Kosova…“

„Sastanak s Vučićem u nedelju je početak finalne faze priznanja Kosova…“

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio da će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za vikend biti “prvi sastanak finalne faze dijaloga”.

To je jasno, kako je rekao, iz poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Tači je na konferenciji za medije rekao da su za normalizaciju odnosa zainteresovane SAD i sve zemlje članice EU koje su ponudile podršku tom procesu.

“Naš je cilj da se u ovoj završnoj fazi postigne pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije koji će omogućiti normalizaciju odnosa naših zemalja i naroda”, kazao je Tači. Prema njegovoj proceni, došlo je vreme da se posle razgovora potpiše istorijski sporazum kojim će se okončati tragična epoha u odnosima.

“Kosovo nema razloga da se plaši dijaloga niti njegovog epiloga. Mi smo imali smelost, znanje, potrebnu organizaciju i unutrašnje jedinstvo kako na konferenciji u Rambujeu, takođe i u Beču, da putem pregovora i pravičnog rata proglasimo nezavisnost i formiramo državu”, kazao je Tači.

On je rekao da zna da ga očekuju teški razgovori ali da on stremi okončanju dijaloga, kako bi se ubrzali integrativni procesi. “Kosovo će i u završnoj fazi imati podršku SAD koje su zainteresovane za postizanje konačnog sporazuma”, kazao je on.

Tači je pozvao na stvaranje sveobuhvatnog tima u kojem bi bili predstavnici svih parlamentarnih stranaka, civilnog društva i drugih institucija.

“Postizanje pravno obavezujućeg sporazuma znači da postanemo deo UN i NATO. Samo evropski glas i duh vodi Kosovo napred, prema evroatlanskoj perspektivi. Ovo pitanje pripada svima nama, u interesu je svih gradjana Kosova”, kazao je Tači i ocenio da taj proces neće imati gubitnika.

On je izrazio uverenje da će Kosovo biti deo UN i da će doći do međusobnog priznanja Kosova i Srbije, nakon čega će Kosovo nastaviti siguran evroatlantski put i postati članica NATO.

(Beta)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …