Home / AKTUELNO / „Šeiku sam rekao da bez „Beograda na vodi“ ne smem narodu „na oči“!“

„Šeiku sam rekao da bez „Beograda na vodi“ ne smem narodu „na oči“!“

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je na današnjem sastanku s šeikom UAE Mohamedom bin Zajedom analizirao rezultate dosadašnje saradnje, pre svega u vezi sa Er Srbijom, ali i projektom „Beograd na vodi“ koji će, kako je istakao, biti važan za promenu imidža i uloge Srbije u regionu i svetu.

Vučić je, posle sastanka sa šeikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao novinarima da će biti veliki uspeh ukoliko rezultati poslovanja Er Srbije pokažu da je ona poslovala profitabilno.

„To ćemo da vidimo za dva ili tri meseca. To bi bio veliki uspeh, gotovo čudesan, jer Er Srbija bi pretekla sve kompanije u regionu, a nemojte da vas podsećam da smo pre samo godinu i po ili dve godine imali najlošiju kompaniju u regionu“, rekao je Vučić.

On je dodao da je sa šeikom Mohamedom bin Zajedom razgovarao i o drugim ulaganjima i zajedničkim projektima, poput „Beograda na vodi“, za koji je rekao da je veoma važan za Srbiju, a ne samo za Beograd, posebno kada je reč o privlačenju turista.

„Šeiku Mohamedu rekao sam da nemam šta da radim pred građanima Srbije i ne smem da im se pojavim na oči ako to ne završimo i uradimo. Opet sam bio pomalo pristojno drzak i moj prijatelj je obećao da će dati i uraditi sve što može da taj projekat u potpunosti uspe“, rekao je Vučić.

On je naglasio da taj projekat donosi potpuno novu promenu slike i uloge Beograda i Srbije u svetu.

„Mi postajemo ne samo regionalni centar, već jedan od značajnijih evropskih centara, u svakom smislu. Turističkom, finansijskom, industrijskom… Mnogo toga se menja. Reč je o ogromnom novcu koji tu treba da uđe i zato se uglavnom osmehujem na besmislice koje pričaju o nekakvim tenderima o tri milijarde dolara ili evra“, rekao je Vučić.

On je dodao da će srpska vlada biti istrajna kada je reč o tom projektu i da će napraviti rezultat kao što je to slučaj sa Er Srbijom „koji ćemo s ponosom izneti pred građane Srbije do kraja godine“.

Premijer Srbije je naglasio i da se od šeika Mohameda bin Zajeda može naučiti i kako da se planira budućnost kada je reč o privlačenju turista.

„Oni već sada za 2030. planiraju u svojoj zemlji da umesto 16 miliona imaju 32 miliona turista, dakle da budu jedna od tri najzanimljivije svetske destinacije. Tako i mi moramo da razmišljamo kako da privučemo ljude koji će da troše novac u našoj zemlji“, objasnio je Vučić.

On je ocenio da u Srbiji često preovladava negativistički pristup i u tom smislu pohvalio je novinarku Radio televizije Srbije Miru Adanju Polak koja je, kako je rekao, rekla da veruje da će projekat „Beograd na vodi“ biti izgrađen.

Vučić je dodao da je sa šeikom UAE razgovarao i o drugim važnim infrastrukturnim projektima, ali i o saradnji u oblasti poljoprivrede, posebno u oblasti stočarstva, o Pešterskoj visoravni…

Prema njegovim rečima, poznato je da Srbija ima problem sa fiskalnim deficitom i javnim dugom „pošto neki neodgovorni nisu znali šta da rade nego su kupovali glasove stalnim zaduživanjem“.

„Sada ne možemo da uzimamo ni kredite, ni krivi ni dužni, već moramo da pronalazimo druge načine za iznalaženje novca. Verujem da ćemo uspeti u tome i imati podršku i pomoć naših prijatelja“, rekao je Vučić.

On je dodao i da je bilo reči o potrebi UAE za medicinskim osobljem.

„Potrebni su im medicinske sestre i medicinsko osoblje, da vidimo ko je od naših ljudi na birou, da vidimo gde možemo državno-državni ugovor da napravimo, jer bi država apsolutno garantovala za ne mali novac za naše uslove kako da to napravimo“, rekao je Vučić i dodao da će razgovori o tome biti nastavljeni i danas i sutra.

ZAJED: Emirati će nastaviti da investiraju u Srbiju

Predsednik Republike Tomislav Nikolić izjavio je da će Srbija uložiti maksimalne napore da privuče investicije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan obećao da će ta država nastaviti da investira u Srbiju.

Predsednik Nikolić je u razgovoru zahvalio princu prestolonasledniku Emirata šeiku bin Zajedu na dosadašnjim investicijama u Srbiju i istakao važnost daljeg jačanja bilateralnih odnosa naročito u oblasti ekonomije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

„Srbija je spremna da sa brojnim projektima privuče investicije iz Emirata i uloži maksimalne napore da u saradnji sa investitorima iz te zemlje pokrene svoju ekonomiju. Tradicija prijateljstva dva naroda iskovana je u vreme kada je Srbija bila u mnogo boljem ekonomskom položaju nego sada. Pomažući Srbiju njeni prijatelji iz Emirata kroz investicije iskazuju svoju zahvalnost, naglasio je predsednik Republike.

Šeik bin Zajed al Nahjan je istakao lično prijateljstvo sa predsednikom Nikolićem, naglasivši da je za kratko vreme učinjeno mnogo toga na obnovi saradnje dva naroda.

On je dodao da se u Srbiji oseća kao u svojoj drugoj otadžbini. Emirati će nastaviti da investiraju u Srbiju, od koje očekuju izradu projekata u različitim oblastima, kao što su poljoprivreda, informacione tehnologije, farmaceutska industrija i slično.

Šeik bin Zajed al Nahjan pozvao je predsednika Nikolića da dođe u zvaničnu posetu Emiratima u novembru.

(Tanjug)

 

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …