Home / AKTUELNO / SENZACIONALNO OTKRIĆE: U Srbiji pronađeno najveće nalazište zlata i bakra na svetu!

SENZACIONALNO OTKRIĆE: U Srbiji pronađeno najveće nalazište zlata i bakra na svetu!

U okolini Bora, američka rudarska korporacija “Freeport Mekmoran” i njihovi partneri iz kanadske kompanije “Reservoar Minerals” pronašli su jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svetu, saznaju “Novosti”.

zlato- iskopavanja- rudnik- kamioni- bageri

Amerikanci su u reonu ” Čukaru peki” na dubini od oko 588 metara otkrili blago. Našli su 25,7 % odsto bakra i i 50, 3 grama zlata po toni rude.

Do sada istraživanim podacima najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Holister u Americi, gde se izvlači 27, 20 grama zlata po toni rude.

Kako je ranije objavljivano Amerikanci i Kanađani su u okolini Bora izbušli više od 42 kilometra bušotina , a među njima je bilo i takvih u kojima je sadržaj bakra u rudi premašivao i 10% na osnovu čega se i pre dve godine govorilo o najbogatijem ležištu tog metala.

Dejan Koželj, direktor i glavni geolog “Friporta” u Srbiji, ranije je za naš list kazao da je ta kompanija tokom prošle godine u geološka istraživanja u okolini Bora investirala oko 15 miliona dinara.

– Potreban je značajan broj pozitivnih rezultata pre donošenja konačne odluke o početku ekspolatacije. Neophodno nam je dovoljno podataka kako bi se definisali veličina i kvalitet ležišta posle čega moramo pripremiti glavni rudarski projekat otkopavanja – rekao je direktor “Friporta”, Dejan Koželj.

U proteklih 110 godina rudarenja u Boru dobijeno je 5 miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata.

(Večernje novosti)

Check Also

STIGLA NOVA VEST O AUSTRALIJAN OPENU KOJA ĆE PROMENITI SVE U NOVAKOVOJ KARIJERI!

Na pomolu je veliki preokret u odnosu Australijan opena i pandemije u susret gren slemu …