Home / AKTUELNO / SERGEJ BABURIN PORUČIO SRBIMA: Nema vas na ruskom tržištu jer sedite na ruskoj i NATO stolici a to ne može

SERGEJ BABURIN PORUČIO SRBIMA: Nema vas na ruskom tržištu jer sedite na ruskoj i NATO stolici a to ne može

vucic

Nekadašnji potpredsednik Državne Dume, danas poslanik u Državnoj Dumi, Sergej Baburin, odgovarajući na postavljeno pitanje o mogućnosti veće trgovinske saradnje između Rusije i Srbije, odgovorio je u svom prepoznatljivom stilu, da Srbija mora da se već jednom odluči na kojoj stolici želi da sedi.

Juče je u sali hotela Metropol održana pres konferencija povodom četvrte Međunarodne izložbe „Expo Russija- Serbija- 2017“ koja se održava od 15. do 17. marta u Beogradu.

Nakon završetka pres konferncije, novinari su imali priliku da zvaničnicima i organizatorima izložbe postave pitanja.

Na postavljeno pitanje novinara, o mogućnosti veće saradanje između dve zemlje i povezanosti te saradnje sa anti-ruskim sankcjama, prvo je odgovorio predstavnik Trgovinsko-industrijske komore Rusije, Andrej Hripunov.

Hripunov je rekao da Srbiju i Rusiju povezuje nešto više od običnih trgovinskih odnosa i da prepreka za veću saradnju nema, ali da je ta saradnja i dalje veoma mala.

Na odgovor Hripunova se zatim nadovezao predsednik Slovenske akademije nauka i bivši potpredsednik Državne dume Sergej Baburin.

«Moj drug Hripunov je govorio kao prijatelj Srbije i diplomata. Ja ću govoriti samo kao drug i prijatelj, nikada kao diplomata. Imate odlične proizvode, ali ih ne izvozite na rusko tržište, već na tržišta Nemačke, Poljske, Turske, EU.

Čak i da se ukinu sankcije, i da se kaže, hajde slobodno šaljite, kod vas postoji pojam koji se zove — bojazan», rekao je Baburin.

«Srpski proizvođači imaju bojazan, da ako aktivno krenu na rusko tržište, oni će imati problema u Evropi, zbog narušavanja sankcija protiv Rusije.

Ruski potrošači razmišljaju, šta ako se taman naviknemo na neki srpski proizvod , a Srbija krene u NATO, opet će Rusija morati sve ispočetka», objasnio je Baburin sadašnju situaciju u rusko srpskim trgovinskim odnosima.

«Zbunjuje ta neopredeljenost. Zato, Srbija mora već jednom da odluči na kojoj hoklici hoće da sedi», nastavio je Baburin.

«Na dva taburea, i na NATO i na Rusiji ne može da se sedi», zaključio je Baburin, što je izazvalo aplauz odobravanja prisutnih u sali za pres konferenciju.

(newsfront)

Check Also

I DALJE HAOS U BELORUSIJI: 40.000 „OBOJENIH“U SUKOBU SA POLICIJOM, TIHANOVSKA OBJAVILA GENERALNI ŠTRAJK

UČESNICI novog beloruskog `obojenog protesta`porazbijali su kamenicama i flašama prozore na zgradi glavne policijske uprave …