Home / AKTUELNO / SI POSTAJE DOŽIVOTNI PREDSEDNIK: Kinezi promenili Ustav, predsednik može da vlada neograničeno..

SI POSTAJE DOŽIVOTNI PREDSEDNIK: Kinezi promenili Ustav, predsednik može da vlada neograničeno..

U Kini je danas usvojen ustavni amandman kojim se ukida ograničenje mandata, a čime će predsedniku Si Đinpingu biti omogućeno da vlada neograničeno.

Za tu, kako je agencija AP navela, istorijsku promenu glasalo je 2.958 delegata, dva su bila protiv, tri uzdržana, dok je jedan glas nevažeći.

Tom promenom ustava Kine na Svenacionalnom kongresu uklanjena je i poslednja prepreka koja ograničava predsednički mandat na dva uzatastopna.

Kineska vladajuća Komunistička partija predložila je ovaj amandman prošlog meseca, a nije bilo nikakve sumnje da će on biti i usvojen s obzriom na to da je parlament pun lojalnih partijskih članova.

Uoči današnjeg glasanja, napominje britanska agencija, kritičari ovog predloga su na društvenim mrežama pravili poređenja sa Severnom Korejom uz ocenu da se u Kini formira kult ličnosti poput Mao Cedunga, ali je vlada brzo blokirala neke sporne članke i objavila tekstove u kojima se partija veliča.

Partijski lojalisti koji učestvuju na godišnjem zasedanju kineskog parlamenta rekli su da je odluka o ukidanju ograničenja predsedničkog mandata popularna među običnim narodom Kine i da je ta zemlja srećna što ima lidera kalibra predsednika Sija.

Ukidanje ograničenja predsedničkog mandata mnogi smatraju kulminacijom napora 64-godišnjeg Sija, nakon što je 2012. imenovan za lidera partije, da koncentriše vlast u sopstvenim rukama i prkosi normama kolektivnog liderstva koje je bilo uspostavljeno u protekle dve decenije.

Američka agencija dodaje da je Si sebe postavio na čelo institucija koje nadziru nacionalnu bezbednost, finansije, ekonomske reforme i druge važne inicijative, čime je, ocenjuje, praktično skrajnuo drugog čoveka na čelu Kine, premijera Li Kećijanga.

Asošiejted pres upozorava da, od Zimbabvea do Iraka i Severne Koreje, moderne autokrate neretko dovode do ekonomske stagnacije, političke nefukcionalnosti i rata.

Istovremeno, AP navodi da su samouvereni stil rukovođenja i čvrst stav prema korupciji među zvaničnicima Si Djinpingu doneli značajan stepen narodne podrške.

Ograničenje predsedničkih mandata na dva uzastopna uneo je 1982. u kineski ustav nakon Maove smrti Deng Sjaoping, koji je priznao opasnosti vladavine jednog čoveka i kulta ličnosti, i umesto toga se založio za kolektivno rukovodsto.

Vlada je sada saopštila da ukidanje ograničenja ima za svrhu zaštitu autoriteta partije sa Sijem u njenom središtu.

Iako je funkcija predsednika zemlje važna, Sijeve pozicije šefa partije i vojske smatraju se još važnijim, a sa usvajanjem amandmana, nijedna od tih pozicija više nema formalna vremenska ograničenja.

Amadmani uključuju i uvršćivanje Sijeve političke teorije u ustav, kao i klauzule koje se tiču uspostavljanja zakonskog okvira za novo ministarstvo protiv korupcije.

(Tanjug)

Check Also

PALA ODLUKA: OD FEBRUARA OBAVEZNA VAKCINACIJA

Austrijski parlament usvojio je večeras odluku o uvođenju obavezne vakcinacije. Doris Bures, druga predsednica Nacionalnog …