Home / AKTUELNO / Sirijske snage preuzele kontrolu nad Damaskom, prvi put posle 7 godina.. Evo šta se dešava.. (VIDEO)

Sirijske snage preuzele kontrolu nad Damaskom, prvi put posle 7 godina.. Evo šta se dešava.. (VIDEO)

Ekstremisti Islamske države pristali su danas da napuste poslednji deo Damaska koji su kontrolisali, čime je otvoren put da snage sirijske vlade preuzmu kontrolu nad celim glavnim gradom i okolnim oblastima prvi put od 2011.

Kapitulacija džihadista u Damasku usledila je posle jednonedeljne ofanzive vladinih snaga na dve oblasti u Damasku, na naselje Hadžar al Asvad pod kontrolom Islamske države i na palestinski kamp Jarmuk. Vladine snage su bombardovale te dve oblasti i zasipale ih artiljerijskom vatrom.

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) upozorila je da nasilje predstavlja pretnju za 12.000 palestinskih izbeglica u Siriji. Reč je o Palestincima koji su došli u Siriju posle 1948. godine i njihovim potomcima.

Džihadistima je data mogućnost da ostanu i pristanu na pomirenje sa sirijskom vladom ili da autobusima budu prebačeni na teritoriju Islamske države u pustinji na istoku Sirije. Nije objavljeno kada će početi njihov transfer.

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u te dve oblasti Damaska “relativno mirno” posle objave da je postignut dogovor.

Pogledajte video:

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …