Home / AKTUELNO / SITUACIJA IZMIČE KONTROLI: RUSKI RATNI BRODOVI NA KUBI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

SITUACIJA IZMIČE KONTROLI: RUSKI RATNI BRODOVI NA KUBI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Tokom svoje turneje po Latinskoj Americi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetio je Kubu i tom prilikom obećao nastavak ekonomske i vojne podrške protiv kubanskih “spoljnih pretnji”.

Razgovori s kubanskim zvaničnicima su se takođe, u velikoj meri, bazirali na tekuću krizu u Venecueli, s obzirom da su obe zemlje čvrsti saveznici vlade predsednika Nikolasa Madura.

“Naša politika prema Kubi ogleda se u pružanju podrške kubanskom narodu ne samo politički, moralno i kroz razvoj vojno-tehničke saradnje, već i kroz ohrabrivanje trgovinskih i ekonomskih projekata koji će pomoći da ekonomija te zemlje postane otpornija na sve vrste spoljnih pretnji “, rekao je ministar.

Lavrov se sastao sa svojim kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom Pariljom, mesec dana nakon što se ruski ratni brod zaustavio na Kubi – samo sto milja od američke obale – kako bi izgradio zajedničke vojne odnose između dve zemlje.

Bio je kraj juna kada je fregata Admiral Gorškov, naoružana projektilima Kalibr, uplovila u luku Havane.

Pre ruske, državne posete Kubi zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Ribjakov pozvao je međunarodnu zajednicu da se oslobodi od međunarodne finansijske strukture koju kontroliše Amerika i od dominacije američkog dolara.

“Budimo multipolarni u sferama finansija i valute”, rekao je on.

Visoki diplomata je posebno govorio o sankcijama koje su nametnule SAD i zatezanju ekonomskih odnosa, uključujući gotovo potpunu blokadu izvoza nafte Madurovoj vladi u Karakasu. Takođe je imao u vidu decenijski embargo na Kubu koji seže daleko u Hladni rat.

U aprilu je Bela kuća zapravo povećala sankcije Kubi, uključujući i dalje ograničavanje putovanja američkih državljana na ostrvo kao i druge mere za rušenje kubanske ekonomije, koje već ozbiljno utiču na nju, s obzirom na embargo na naftu u obližnjoj Venecueli, od koje Havana, u velikoj meri, zavisi kada su u pitanju energetske potrebe.

U međuvremenu, uspostavljanje sistema Insteks-, alternative SVIFT-a, koji je od pre tri nedelje dostupan onlajn, predstavlja najveću pretnju dolaru kao rezervnoj valuti do sada, pogotovo ako Rusija preduzme prethodno najavljen korak i priključi se.

Webtribune.rs

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …