Home / AKTUELNO / SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA: Amerika poslale nuklearne bombardere u Evropu!

SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA: Amerika poslale nuklearne bombardere u Evropu!

bombarderi- usa- sad- amerika

Sjedinjene Američke Države poslale su u Evropu dva strateška bombardera koja mogu da nose nuklearno oružje, zbog ruskih vojnih vežbi „Zapad 2017“, javlja CNN.

Izvor se poziva na podatke objavljene na zapadnim avio portalima, i navodi da su teški avioni iz 307. jedinice poleteli iz baze u Luizijani i da treba da slete u Ferfort bazu u Velikoj Britaniji.

Kako je preneo američki CNN krajem avgusta, dva bombardera tipa B-1 i jedan B-52 „stratofortres“ stigli su u Veliku Britaniju još pre dvadesetak dana, zbog internacionalnih vojnih vežbi koje se održavaju u isto vreme kada i ruski drilovi.

Rusija i Belorusija juče su započele velike vojne vežbe pod nazivom „Zapad 2017“, koje će trajati do 20. septembra.

Zapadni zvaničnici govore da se radi o daleko većoj vežbi nego što je Rusija najavila, a u medijima se mogu videti i navodi da učestvuje i više od 100.000 vojnika, što je Kremlj odbacio.

Amerika se pridružila baltičkim zemljama, Ukrajini i Poljskoj, i izrazila svoju zabrinutost povodom vežbe „Zapad 2017“. General Ben Hodžes, zapovednik američkih snaga u Evropi, prošlog meseca je izjavio da su „američki saveznici u istočnoj Evropi i Ukrajini veoma zabrinuti zbog ove vežbe, koja bi mogla da bude „Trojanski konj“, s ciljem da se u Belorusiji ispostave velike količine opreme“.

U isto vreme u Švedskoj se održavaju najveće vojne vežbe u toj zemlji u poslednje 23 godine u kojima učestvuje preko 20.000 vojnika iz prkeo 40 zemalja i članica NATO pakta.

Check Also

STIGLA NOVA VEST O AUSTRALIJAN OPENU KOJA ĆE PROMENITI SVE U NOVAKOVOJ KARIJERI!

Na pomolu je veliki preokret u odnosu Australijan opena i pandemije u susret gren slemu …