Home / AKTUELNO / SITUACIJA SVE OZBILJNIJA: Kina pripremila strateške bombardere!

SITUACIJA SVE OZBILJNIJA: Kina pripremila strateške bombardere!

avioni-borbeni-kina-2

Amerika ima saznanja da je kineska vojska stavila svoje bombardere u stanje visoke pripravnosti, zbog zatezanja situacije sa Severnom Korejom.

Američki zvaničnik odbrane rekao je za CNN da su sistemi zemlja-vazduh, kao i bombarderi sa krstarećim raketama stavljeni u stanje visoke pripravnosti, a SAD je uočila i jako veliki broj drugih letelica pod punom opremom.

Zvaničnik je rekao da su ovi nedavni koraci od strane Kine ocenjeni kao deo napora da se „smanji vreme reakcije u slučaju da dođe do nepredviđene situacije u Severnoj Koreji“.

Peking je dugo zabrinut da bi režim u Severnoj Koreji mogao da povuče loš potez, plašeći potencijalnog ponovnog ujedinjenja Južne Koreje i SAD.

Kina je takođe protivi prisustvu američke vojske u Južnoj Koreji, protestvujući zbog nedavne odluke dve zemlje da počne primenu elemenata THAAD sistema raketne odbrane.

S obzirom na bliske ekonomske veze između Severne Koreje i Kine, vojni zvaničnici SAD su rekli da je Peking od ključnog značaja za rešavanje severnokorejske situacije, a predsednik SAD Donald Tramp je nedavno pohvalio kineskog predsednika Si Đinpinga zbog napora u suzbijanju aktivnosti Pjongjanga.

(CNN)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …