Home / AKTUELNO / SITUACIJA SVE OZBILJNIJA: Kina pripremila strateške bombardere!

SITUACIJA SVE OZBILJNIJA: Kina pripremila strateške bombardere!

avioni-borbeni-kina-2

Amerika ima saznanja da je kineska vojska stavila svoje bombardere u stanje visoke pripravnosti, zbog zatezanja situacije sa Severnom Korejom.

Američki zvaničnik odbrane rekao je za CNN da su sistemi zemlja-vazduh, kao i bombarderi sa krstarećim raketama stavljeni u stanje visoke pripravnosti, a SAD je uočila i jako veliki broj drugih letelica pod punom opremom.

Zvaničnik je rekao da su ovi nedavni koraci od strane Kine ocenjeni kao deo napora da se „smanji vreme reakcije u slučaju da dođe do nepredviđene situacije u Severnoj Koreji“.

Peking je dugo zabrinut da bi režim u Severnoj Koreji mogao da povuče loš potez, plašeći potencijalnog ponovnog ujedinjenja Južne Koreje i SAD.

Kina je takođe protivi prisustvu američke vojske u Južnoj Koreji, protestvujući zbog nedavne odluke dve zemlje da počne primenu elemenata THAAD sistema raketne odbrane.

S obzirom na bliske ekonomske veze između Severne Koreje i Kine, vojni zvaničnici SAD su rekli da je Peking od ključnog značaja za rešavanje severnokorejske situacije, a predsednik SAD Donald Tramp je nedavno pohvalio kineskog predsednika Si Đinpinga zbog napora u suzbijanju aktivnosti Pjongjanga.

(CNN)

Check Also

OVO JE TEŽAK UDARAC ZA SRBIJU!? Da li ovo znači da je Rusija Srbiji rekla „NE“?

Rusija je spremna da razmotri zajedničke gasne projekte sa Bugarskom, ali pod uslovom da za …