Home / AKTUELNO / SLOVAČKA OKREĆE LEĐA AMERIKANCIMA? Premijer Fico u noćnoj poseti Putinu– razlog je samo jedan..

SLOVAČKA OKREĆE LEĐA AMERIKANCIMA? Premijer Fico u noćnoj poseti Putinu– razlog je samo jedan..

500Slovački premijer Robert Fico kaže da je Rusija pouzdan partner u energetici i da je vreme da se kaže da sankcije EU nisu donele ništa i da ih treba ukinuti.

“Mislim da je vreme da se temi sankcija pristupi racionalno i da se kaže da nanose štetu kako EU, tako i Rusiji. Nisu donele apsolutno ništa u osetljivim oblastima na koje je trebalo da utiču. Ako atmosfera u Evropi bude pozitivnija, uvek smo za ukidanje sankcija”, rekao je Fico.

On je posle radne večere sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i predstavnicima ruske energetike u Moskvi, istakao da Slovačka po pitanju primene sankcija ipak poštuje to što je članica EU, ali da je uvek ukazivala na to da je “besmisleno” praviti spiskove ljudi koji ne smeju u Evropu.

“S jedne strane govorimo da stvari treba da se rešavaju dijalogom, ali dijalog ne možete da vodite ako taj čovek ne može da putuje”, rekao je Fico.

Glavni razlog kratke posete Fica Moskvi bilo je pitanje proširenja ruskog baltičkog gasovoda Severni tok, protiv kojeg se Slovačka, kao i Poljska, buni, jer bi u slučaju da Rusija prebaci izvoz gasa na Zapad i na novi prošireni gasovod, obe zemlje ostale bez visokih prihoda od tranzita gasa.

Fico je u slučaju Slovačke, prihode procenio na 800 miliona evra godišnje.

“Ako proradi Severni tok 2, interesuje me kako će biti iskorišćeni slovački tranzitni kapaciteti. Mi ne možemo da gledamo nepristrasno na projekte kao što je Severni tok. Ako taj gasovod bude izgrađen, a za sada se čini da je to realnije nego da ga neće biti, moramo da se pripremimo. Da li će cevi preko Slovačke presušiti ili neće”, rekao je Fico.

Slovački premijer upozorio je i da je Slovačka suviše mala zemlja da bi uticala na ogromne međunarodne projekte, ali je dodao da je dobio garancije da će se saradnja u energetici i korišćenje slovačkog gasovoda nastaviti i ocenio da je Rusija pouzdan partner.

Fico se u četvrtak prvo u Parizu sastao sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom i nekima od lidera evropskih socijalističkih partija, a uveče je u Moskvi razgovarao sa Putinom i lobirao za svog šefa diplomatije Miroslava Lajčaka, kandidata za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

“Kada se sastajemo sa predstavnicima zemalja članica Saveta bezbednosti, bilo stalnim, bilo nestalnim, uvek otvaramo tu temu”, kazao je Fico.

(Beta)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …