Home / AKTUELNO / SLOVENCI PREDLOŽILI RADIKALNU PODELU EU PO GEOSTRATEŠKIM INTERESIMA: Evo gde bi trebala da uđe Srbija..

SLOVENCI PREDLOŽILI RADIKALNU PODELU EU PO GEOSTRATEŠKIM INTERESIMA: Evo gde bi trebala da uđe Srbija..

balkan-mapa

Ideju slovenačkog predsednika Boruta Pahora o regionalizaciji EU u ljubljanskom “Delu” je razradio Dimitrij Rupel, dugogodišnji bivši šef diplomatije.

Pahor je početkom nedelje u svom govoru diplomatama upozorio na realnu perspektivu regionalizacije EU, po kojoj bi se države članice grupisale po svojim interesima i geostrateškim trendovima.

Idealno bi bilo da Evropa ostane “što celovitija i što slobodnija”, ali tek treba pronaći zajednički evropski identitet, pa zato u sadašnjoj krizi i izazovima Evropa stoji pred dilemom hoće li se razvijati “prema što tešnjem ili što labavijem” savezu naroda, odnosno država s tradicionalnim nacionalnim aparatima, tvrdi Rupel.

Zato bi, prema njegovim rečima, trebalo predvideti mogućnost podele EU na manje jedinice, takozvane “megaregije”, koje bi prema geografskom ili interesnom načelu sastavljale “srodne” države, prema modelu po kojem su se povezale države Beneluksa ili Višegradske grupe.

Kao jednu od mogućnosti, on navodi kombinaciju sa formiranjem istočne, zapadne, severne, južne i centralne megaregije, kao budućim sastavnim delovima današnje EU.

Rupel Sloveniju vidi u centralnoj megaregiji, zapravo Višegradskoj grupi proširenoj Austrijom i Slovenijom.

U tom bi slučaju, predviđa on, Hrvatska zajedno sa Bugarskom i Rumunijom, činila istočnu megaregiju, na severu bi se udružile skandinavske i baltičke države, a u južnu megaregiju mediteranske članice Kipar, Grčka, Italija, Malta, Portugal i Španija.

Kad za to dođe vreme, u evropsku istočnu megaregiju uključili bi se redom Srbija, Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Turska i Ukrajina, navodi Rupel.

Politički i privredno najjaču grupu činile bi članice zapadne megaregije, Belgija, Francuska, Holandija, Irska, Luksemburg i Nemačka.

Evropa bi, međutim, mogla biti regionalno podeljena i prema okeanima i morima kojima gravitiraju pojedine države i to na: atlantsku grupaciju, baltičko-severnomorsku, podunavsko-crnomorsku i sredozemnu grupu.

U tom bi se slučaju, upozorava Rupel, Slovenija našla u istoj grupi sa Hrvatskom, a sa njom ima nerešeno granično pitanje koje se uglavnom vrti oko granice na moru.

“Pritom mislim na izvorne evropske identitete, a ne na one koje donose useljenici. Mislim na evropske lokalne i nacionalne identitete, na identitete jezičnih grupa, geopolitičke, ali i opšte evropske identitete”, kaže Rupel u svojoj analizi.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …